Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургас започва кампания за безопасността на децата в интернет
Автор: Екип Burgas24.bg 17:32 / 17.09.2015Коментари (0)1092
©
В Бургас стартира мащабна кампания за безопасност на децата в интернет. Тя е насочена към най-уязвимата според интернет експертите група - тази на учениците от 5-ти до 7-ми клас. Идеята е до края на годината топ експерти по интернет престъпления да влязат във всички бургаски училища и да обяснят с конкретни примери от практиката си случаи на жертви на агресия или трафик на хора в интернет, както и на набези на педофили. Основната цел на експертите ще бъде да информират децата откъде могат да потърсят помощ при такива ситуации.

Кампанията "Кой стои срещу мен в мрежата" е съвместна инициатива на Община Бургас, медийна група RN, ОД на МВР Бургас и сектор "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" в ГДБОП.

Инициативата започва от утре в училище "Братя Миладинови". Преди старта й за синхронизиране на общи действия, днес кметът Димитър Николов се срещна с Явор Колев - началник на сектор "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" в ГДБОП и директорът на ОД на МВР-Бургас Калоян Калоянов.

"Факт е, че компютърните престъпления в интернет, насочени срещу деца нарастват. От друга страна пада възрастта на децата, които ползват интернет и социалните мрежи, което ги прави още по-уязвими. Затова искаме да привлечем доказани експерти в областта на киберпрестъпността и да наблегнем на повишаването на информираността на децата за рисковете, които ги дебнат", сподели кметът Николов.

"Само от март месец досега имаме заведени 32 досъдебни производства срещу лица, разпространяващи в интернет материали с педофилско и сексуално съдържание, свързано с деца. Наказанието според закона в момента за производство и разпространение на подобни снимки или видео е от 2 до 6 години лишаване от свобода, а за притежание е 1 година. От друга страна - децата трябва да знаят, че веднъж пуснати в мрежата, тези материали не могат да бъдат премахнати или заличени оттам. Сигнали за заплаха в интернет могат да се подават на www.cybercrime.bg" и spasidete.bg" заяви Явор Колев от сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП.

Според директорът на ОД на МВР Калоян Калоянов, в Бургас работят добре подготвени спецполицаи в областта на интернет престъпленията. Той допълни, че има тенденция към увеличаване на сигналите за интернет- заплахи спрямо деца от много ниска възрастова група.

В кампанията за безопасността в интернет като лектори, ще се включат още Цветан Русинов - директор на една от най-популярните стратегически игри "Империя Онлайн", детски психолог, представител на Агенция за закрила на детето и създател на мобилни приложения.

Първото събитие ще бъде на 18-ти септември в ОУ "Братя Миладинови" от 13.15 часа. Там, както и в останалите бургаски училища, лекторите ще разясняват на учениците какво да направят, когато не знаят кой стои срещу тях в мрежата, към кого да се обърнат, ако станат обект на агресия или неприлични предложения и ще дават практически съвети как да се предпазят.

В момента се разработва безплатно мобилно приложение за смартфон или таблет: protect.me /пази.ме/, което ще предоставя информация и съвети, а при заплаха ще изпраща сигнал до отговорните институции.

В учебните заведения ще бъдат раздавани плакати и брошури и ще бъде монтирана интерактивна кабина с разяснения за сигурността на децата в интернет. Информационни клипове ще се въртят по комуникационните канали на медийния партньор RN, а всеки, който иска да се запознае по-подробно с инициативата може да посети нейната Фейсбук страница: www.facebook.com/pazi.me.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: