Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Burgas24.bg се осмели да зададе истинските въпроси, свързани с наводнението в Бургаско! Отговорите са фрапиращи!
Автор: Екип Burgas24.bg 10:28 / 27.10.2017Коментари (0)3541
© Burgas24.bg
Вярна на принципа да не се навежда пред местната власт, за разлика от болшинството други "бургаски" и "национални" медии, както и пред кмета Димитър Николов, Burgas24.bg се осмели да зададе истинските въпроси към Общината.

За нас един от основните бе: Функционира ли системата за "Интегрирано управление на риска от наводнения в община Бургас", за която бяха похарчени внушителните 548 640, 00 евро?

Отправихме това запитване към общината, от където реагираха като ощипани госпожици и вместо да ни отговорят, публикуваха прессъобщение гласящо:

Системата за постоянен мониторинг на реките не само работи, но и благодарение на нея бяха предотвратени по-сериозни последици от наводнението в община Бургас. Тя се управлява от Центъра за видеонаблюдение, където дежурни оператори следят за показанията в реално време и имат готовност да реагират при нужда. Системата дава актуални и стари данни за състоянието на потенциално опасни реки в общината. Нейните "очи" са 22 хидрометрични станции.

Вместо бургаските депутати от БСП да се запознаят с начина на работа на системата и нейните безспорни предимства, днес те предпочетоха да дефилират в чисти и сухи костюми пред медиите. Те можеха да помогнат с реални действия и решения, вместо да манипулират общественото мнение с несъстоятелни обвинения.

Големият дъжд, предизвикал разрушителните наводнения, заваля около 23.30 часа на 24 октомври. След полунощ дежурният в Центъра е видял, че започва повишаване нивото на Чакърлийска, Изворска и Малката река. Веднага е подаден сигнал до общинската дирекция "Управление при кризи, обществен ред и сигурност". Информацията се разпространява до всички териториални директори, кметове на населени места и други отговорни институции.

В два часа след полунощ общинските служители вече са достигнали първи най-застрашените райони. По това време те помагат в село Равнец за евакуацията на инвалидизиран възрастен човек, който е изнесен през придошлата вода на ръце и извозен на безопасно място с общински автомобил.

Именно системата за наблюдение е една от причините в община Бургас да няма смъртен случай, причинен от наводнението, но тя не може да прогнозира какви води ще дойдат от съседни общини и чужди водоеми.

Да се направим, че вярваме на публикуваното от Общината въпреки, че вече сме ги уличавали в откровени лъжи (припомнете си тук).

След като системата е действала и си е свършила работата, защо кметът Димитър Николов се изпъчи пред националните медии и цитираме: Вдигнах целия щаб, събудих кметовете на селата и до сутринта благодарение на усилията ситуацията започна да се нормализира.

Та да попитаме пак:
- Функционира ли системата или не?
- Димитър Николов ли е системата?
- Димитър Николов си прави евтин национален ПР за сметка на системата или системата не работи?


Отговорите на тези въпроси едва ли ще получим откровено от институциите, затова оставяме на бургазлии да си отговорят сами. Вярваме, че бургазлии са по-интелигентни, отколкото очевидно ги смятат от общинската администрация.

Ние продължаваме да питаме важните въпроси:

Колко точно дъжд падна в Бургас и региона?

Дали наистина валя много или разни политици се опитват да прикрият административната си некадърност с рекордни валежи?

Истината е, че по данните които откриваме, нищо рекордно и чак толкова внушаващо не е валяло! Политиците, включително и кметът Димитър Николов ни цитираха данни за 100-200 и нагоре литри на квадратен метър.

Истината е, че според данните които открихме (вижте тук), над Бургас и региона са паднали 82,8 л./м2 и то в продължение на три дни. Количеството наистина е голямо, но би трябвало да е по силите на всяка функционираща инфраструктура. За сравнение през същите тези три дни в Ямбол са паднали 66,9 л./м2, в Сливен са паднали 68,8 л./м2. Отново големи количества. Някой да чу за проблеми в тези общини и населените места около тях? През месец юли в Русе, в рамките само на два дни, се изляха 99,5 л./м2 - отново никакви проблеми.

Истината е, че в Бургас и региона има очевидни проблеми с инфраструктурата въпреки, че непрекъснато се харчат милиони по различни проекти за "подобрението" й.

Истината е, че нищо кой знае колко впечатляващо като количество не е паднало над Бургас, но отново хвана управниците ни по бели гащи и те отново се чудят с кой да се оправдаят.

Връх на цинизма и наглостта беше обвинението на Цветан Цветанов към НИМХ за това, че кодът за Бургас бил жълт. А какъв да е господин Цветанов за валежи под 100 л./м2? Какво по-различно се случи в Сливен и Ямбол? Вместо да се излагате в национален ефир, погледнете отрочето си, което покровителствате толкова години и най-после му потърсете отговорност!




Още по темата: общо новини по темата: 83
16.03.2019 »
22.10.2018 »
18.10.2018 »
23.03.2018 »
01.02.2018 »
11.01.2018 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България и Войната в Украйна
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: