Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаската фрегата ще се възроди за нов живот
Автор: Екип Burgas24.bg 11:22 / 28.10.2013Коментари (6)4530
©
Един от класическите символи на Бургас - "Старата Фрегата", ще се възроди за нов живот, буквално от пепелта. Живописният дървен кораб, останал само като носталгия от старите снимки и картички, отново ще се превърне в любимо място за срещи и разходки, ще посреща туристите, които слизат на българска земя от круизните кораби, ще бъде типичната бургаска емблема на морския бряг.

Възкръсването на култовия символ е инициирано от Бургаската областна управа и подкрепено от общината, която се ангажира "Старата Фрегата" да бъде включен в общия градоустройствен план. Районът попада в Зоната за обществен достъп, популярна като проект "Супер Бургас". Зоната обхваща част от Пристанище Бургас, ж.п.възел Бургас и Централна градска част и предвижда улесняване на достъпа до морето чрез схемата: ж.п.гара Бургас, автогара "Юг" и ул. "Александър Батенберг". Единият от бъдещите подходи към Морска гара ще бъде именно край фрегатата. Възстановената уникална гемия ще запознава съвременните жители и гостите на града с миналото и традициите на Стария Бургас още при стъпването на български бряг и влизането в града.

"Старата Фрегата" е закотвена трайно на сушата преди повече от 60 години. Култовото заведение бързо се превръща в една от легендите на Бургас. Магнетизмът на кораба и неповторимото му великолепие остават запечатани и в кино-шедьовъра "Опасен чар". Точно на легендарната му палуба Невена Коканова и Тодор Колев пресъздават една от вечните сцени на българското кино.

Преди десетилетия корабът беше превърнат в популярен ресторант - атракция на "Балкантурист". От 1995 г. е предоставен за управление на тогавашния "Приморец турист". След 10-ти ноември 1989 г. "Старата Фрегата" постепенно запустява, заедно с целия южен участък на Морската градина. Постепенно ценният паметник на морското ни дело се превръща в свърталище на наркомани и клошари. Драмата завършва с предизвикания, вероятно от бездомници, пожар през май 2011 г. Щетите са големи, според специалистите, защото целият кораб е бил построен преди много години от ценното тиково дърво.

Проектът за възстановяване на ресторант "Старата Фрегата", чрез включването му в общия градоустройствен план на Бургас и с параметрите на съществуващия символ, закономерно се вписва в крайморския ансамбъл Старият Бургас - Гранд хотел "Приморец". Пространството около култовата гемия в частта си към морето е решено ненатрапчиво, като преходът към алеите и зеленината на Морската градина е незабележим. Подобен е и подходът към зоните на Стария Бургас и Морската гара, което отрежда на възкресения дървен кораб ключово място при реализирането на зоната за обществен достъп до транспортния възел, обединяващ трите видове превоз - железопътен, автобусен и морски.

Новата европейска визия на Бургас предвижда градът да се отвори към морето, да се изградят пасажерските и яхтените пристанища, край които да кипи живот. Само след година в този район ще се отвори алеята, по която гражданите и туристите на Бургас ще стигат до и от пристанището. Освен, че там ще акостират големите криузни лайнери, ще има и яхтено училище, което ще работи целогодишно. "Старата Фрегата" ще грейне с цялата си прелест, за да допълни по прекрасен начин този ансамбъл, съчетаващ миналото и традициите с бъдещето и модерното лице на морския Бургас.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на snegyrachka
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
Абитуриентски балове
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: