Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаската морга е препълнена, прокуратурата обяви спешни мерки
Автор: Екип Burgas24.bg 16:46 / 27.04.2022Коментари (0)7198
© Burgas24.bg
Отделението по съдебна медицина в Бургас е препълнено и заплаши да спре работа, ако не бъдат взети мерки. В момента там има над 45 трупа, някои от които са там от 2016 и 2017 година, съхраняват се и тела на около 12 мигранти. След спешна среща от прокуратурата в града предприемат незабавни мерки.

Проблемите идват от трудното установяване на самоличността, когато става въпрос за мигранти. Има и забавяне на прокурорски постановления за служебни погребения по приключили вече досъдебни производства, посочва пред БНР съдебния лекар д-р Галя Милева.

"Капацитетът на едната камера е 9 души, в нея има 18. Отвън в едната зала има 5, които няма къде да ги прибера просто. И в така наречената хладилна стая има 25. Докарват и нови. Аз наистина нямам капацитет да ги съхранявам, няма как да оставя отделението да работи, в тази мръсотия и тази миризма, която ще бъде, ако ги оставим отвън. Те ще започнат да се разлагат. При тази ситуация наистина ще затвори отделението, ще пусна цялото отделение в отпуска“.

В момента в моргата се съхраняват телата на 10 бежанци и две украинки, идват и нови, допълва д-р Милева. Тя недоумява защо се бавят постановленията за служебни погребения по приключили досъдебни производства. 

Спешна работна среща събра държавни обвинители в окръжната прокуратура в Бургас във връзка с препълненото с трупове отделение по съдебна медицина. От там обявиха, че ще използват с нужното темпо всички форми на международно сътрудничество с цел установяване самоличността на починалите.

"В оперативен порядък да бъдат използвани и динамизирани всички форми на международно правно сътрудничество с цел установяване на самоличността на трупове, когато такава не е установена.  Имам предвид  европейска заповед за разследване, молба за международна правна помощ. Взето е и решение да използваме  сътрудничество, взаимодействие, помощ и от съответните дипломатически и консулски представителства, когато гражданството или поданството на лицата е установено", заяви за БНР Бургас председателят на Окръжна прокуратура Георги Чинев.

По отношение на трупове с установена самоличност е ангажиран началника на отдел  "Разследване“ при ОД на МВР с искане незабавно да бъдат изготвени предложения до съответните наблюдаващи прокурори в случаите, в които  разследващите органи считат, че са налице законови предпоставки труп с установена самоличност да бъде върнат на близките или да се пристъпи към служебно погребение.

Когато е установена самоличността процедурите по принцип са по-лесни, признава прокурор Чинев. Той предполага, че в голяма част от случаите се касае за забавяне на експертизи, които препятстват произнасянето на прокурора в посока разпореждането с трупа, който в общия случай е приобщен като веществено доказателство по дадено досъдебно производство

Само в рамките на ден са издадени няколко постановления за погребения на лица, извън мигрантския поток, посочиха още от прокуратурата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: