Бургаската опера отбелязва 80-годишнината на големия български композитор проф. Александър Текелиев

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:38 / 25.10.2022
726
След успеха на първото издание на националния конкурс с международно участие "Стоян Попов“, в който взеха участие 46 млади оперни изпълнители от 8 държавни, предстои нов мащабен проект на Бургаската опера – официалното честване на 80-годишнината на именития български композитор и музикален педагог проф. Александър Текелиев. На 27 октомври, четвъртък, от 19 часа на сцената на Държавна опера – Бургас ще бъде концертът в негова чест. Под диригентската палка на изтъкнатия български диригент, председател на Българския хоров съюз – маестро Славил Димитров, друг именит български музикант – Борислав Йоцов, кларинет, който ще бъде солист на оркестъра на Бургаската опера с концертмайстор Христо Белчев, заедно с чудесните млади певци от Детски хор "Милка Стоева“ с диригент Светла Стоева, ще поднесат своя своебразен духовен дар към проф. Текелиев, който е баща на директора на Държавна опера – Бургас – доц. д-р Александър Текелиев.

В концертната програма ще бъдат представени популярните творби на проф. Александър Текелиев: Концерт за кларинет и оркестър, в изпълнение на Борислав Йоцов и оркестъра на Опера Бургас, и  "Морска приказка“, поема за детски хор и симфоничен оркестър, композирана през 1987 г., в изпълнение на Детски хор "Милка Стоева“  и оркестрантите на Бургаската опера.

Маестро Славил Димитров е добре познат на бургаската публика, тази година той дирижира с голям успех спектакъла на операта "Травиата“ от Джузепе Верди през м. март т. год. на сцената на Бургаската опера, когато солисти бяха прекрасните Илина Михайлова, Михаил Михайлов, Александър Крунев, Йоана Кадийска, която спечели първа награда в конкурса "Стоян Попов“, и др. Талантливите млади певци от Детски хор "Милка Стоева“ също не се нуждаят от представяне и за пореден път ще участват в проект на бургаския културен институт.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Да хванеш 120 кг шаран в Бургас и да ти излезе солено
Уникални кадри от нашето море
Жечо Станков оглави листата на ГЕРБ-СДС за Бургас
Опасно време!
С багрилница на открито Бургас отбеляза Велики четвъртък
Утре Бургас е предупреден!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).