Бургаската опера отбелязва с концерт 250 години от рождението на Бетховен

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:38 / 23.11.2020
1139
Концертът, който е предвиден в програмата на Държавна опера – Бургас във вторник, 24-и ноември, от 19 часа, в залата на Операта, е посветен на 250 години от рождението на Лудвиг ван Бетховен,представител на Виенската школа, заедно с другите колоси в музиката на неговото съвремие – Йозеф Хайдн и Волфганг Амадеус Моцарт. Виенският класик е важна фигура в периода, който се счита за преход между класицизма и романтизма. Бетховен е смятан за един от най-великите композитори в историята на световното музикално наследство, за него са характерни екстремните нива на драматизъм, преливащ в трагизъм, героика, амплитуди в емоционалния спектър и характерна за стилистиката на композитора наситеност на вложения в произведенията му чувствен заряд.

В програмата на концерта, посветен на 250-годишнината на големия композитор, чието творчество носи същевременно характерните черти на европейския стил и драматичната, разкъсвана от лични трагедии и вътрешни противоречия натура на Бетховен, ще прозвучат неговите творби: Увертюра "Егмонт", Сцена и ария за сопран и оркестър оп.56 "Ah! Perfido“, солист – Мария Цветкова-Маджарова, сопран. Солистката на Държавна опера – Бургас само преди броени дни бе стилна със запомнящото си представянена бургаска сцена в концертния спектакъл Primadonna-Donna-Donna, заедно с другите прими на Бургаската опера – сопраното Нона Кръстникова и Йоана Кадийска, мецосопран. Концертната програма ще завърши със Симфония № 1 до мажор, op. 21отБетховен. Зад диригентския пулт застава Цанислав Петков, който дирижира Камерния концерт на 18-и ноември, също в залата на Операта. Концертмайстор е Йордан Ковачев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Този остров в нашето море очаква много посетители тази година
Бургас на крачка от успеха в престижен конкурс
Голям празник в Бургаско
Великден в бургаския зоопарк: Поглезиха животните с яйца
Край на хубавото време по Черноморието? Обилни валежи и гръмотеви...
Учредиха "Фонд за развитие на Летище Бургас"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).