Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаската полиция с голям скок на разкритите престъпления
Автор: Екип Burgas24.bg 16:50 / 16.04.2015Коментари (0)1056
© Bulfoto
Безпрецедентен скок по показател "разкриваемост" от последните позиции към 12-то място сред областните полицейски дирекции демонстрира ОДМВР - Бургас за изминалото тримесечие, обяви главният секретар на МВР - Георги Костов, присъствал в Бургас на среща по проблемите на предстоящия летен сезон с участието на Министъра на туризма Николина Ангелкова, представители на местната власт, туристическия бранш и контролните органи в сектора.

С общо 14 % се е повишила разкриваемостта на престъпленията, регистрирани на територията на крайморската дирекция, като от 21 % за първите три месеца на 2014 год. в момента нивото е 35 %. "Виновни" за това са професионализма и боеспособността на полицейските служители и новото ръководство на ОДМВР - Бургас, следващи от началото на годината нова линия за превенция и противодействие на престъпността", заяви още главен комисар Костов. По този повод с Министерска заповед досегашния временно изпълняващ длъжността директор на крайморската дирекция - Калоян Калоянов е преназначен за титуляр на длъжността "Директор на ОДМВР - Бургас", със специфично наименование "старши комисар".

Главният секретар на МВР посочи, че не се съмнява в готовността на бургаската полиция за предстоящия летен сезон, като акцентира и върху най-важните приоритети, изведени в полицейската работа. Сред тях са :
- Отвореността на системата на МВР за работа с всички заинтересовани, работещи по проблемите на туризма, било местни органи, туроператори, хотелиери и др.
- Създаване на условия за перманентна комуникация между заинтересованите за подобряване на възникналите пропуски, установени при рекапитулацията на предишния сезон / с цел осигуряване на по-добра туристическа услуга, увеличаване на сигурността на туристите и намаляване броя на престъпленията в различните райони/
- Навременност при обслужването на чуждестранните туристи, преодоляване на езиковите бариери, срочно и бързо заплащане на дължимите държавни такси на посттерминалните устройства, монтирани в крайморските полицейски управления и др.

Главен комисар Георги Костов акцентира, че комуникацията между отделните институции трябва да е онлайн на работно ниво за получаване на своевременна и бърза информация и адекватна реакция в реално време, като подчерта, че това е ключът към постигане на по-голяма сигурност за туристите в България.

По отношение на предложенията за създаване на т.нар. "туристическа полиция", главният секретар на МВР изрично обясни, че според сега действащата нормативна база е възможно да се създадат звена към съответните Общини, занимаващи се с подобна дейност. Тяхното финансиране се поема от общинските бюджети, но прякото им подчинение и ръководство е в ръцете на Директора на съответната областна дирекция. Като добри примери в тази посока по Южното Черноморие бяха посочени структурните звена, съществуващи към Общините Бургас и Несебър.

Относно командироването на полицейски служители по Южното Черноморие, главен комисар Костов заяви, че практиката за съвместни патрули между български и чешки полицаи на територията на РУ - Приморско се запазва, като са водени преговори от сезон 2016 год. в Слънчев бряг да патрулират и английски полицаи. Българските служители на реда тази година ще се командироват от вътрешните за Бургаската дирекция полицейски управления, а не както до момента от други областни дирекции. Целта е ниския управленски и изпълнителски състав да е лично отговорен за задачите, с които е натоварен и изпълнява в реално време, като контролът да може да се осъществява по най-краткия и бърз начин. В случай на необходимост обаче е възможно да се командироват спецполицаи, противодействащи на джебчийската престъпност, взломните кражби и пътните нарушения, като най-вероятно те ще са от Пловдив и София, където съществуват специализирани за тази дейност звена.

В заключение Главен комисар Георги Костов заяви, че към момента пред сезон 2015-та стоят много предизвикателства, но ОДМВР - Бургас има готовността и професионализма да представи качествено нов подход в сферата "сигурност и опазване на обществения ред" за летния период по Южното Черноморие.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
Хороскоп за деня
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: