Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаски четвъртокласници едни от най-добрите на външното оценяване
Автор: Екип Burgas24.bg 13:53 / 04.06.2012Коментари (3)1097
© Burgas24.bg
Снимка Архив
Изключително високи резултати са постигнали четвъртокласниците на Националното външно оценяване (НВО), отчетоха от Образователното министерство.

Според министър Сергей Игнатов образованието на четвъртокласниците е изключително добро и отговаря на всички европейски изисквания. "Те са много креативни и резултатите са по-добри от следващите класове по отношение на уменията за извличане на информация и правенето на умозаключения", коментира той по време на пресконференция в ръководеното от него ведомство.

В Националното външно оценяване след 4 клас са се включили малко над 57 хиляди деца от близо 2 000 училища в страната.

Традиционно, най-добри са резултатите по предмета "Човекът и природата" със среден процент верни отговори - 80,2%. На второ място се нарежда "Човекът и обществото" със 72,7%, следван от "Български език и литература" - 72,65%. На последно място е "Математика" 70,9%. Отново по традиция, по-добри резултати са получили момичетата.

Като цяло тази година четвъртокласниците са се представили по-добре в сравнение с миналата година, но пък по-зле в сравнение с 2007 г., когато за пръв път се провежда НВО.

Зам.-образователният министър Милена Дамянова обясни, че няма драматични разлики между отделните региони. "Отличник" тук е Смолян, а най-слабо е представянето в Сливен. София-град получава сребърния медал, а на трето място по среден процент верни отговори се нарежда Благоевград.

Сред най-добре представителите се училища няма софийско. В тази група попадат едно от Кюстендил, две от Варна и по едно от Пловдив и Бургас.

От образователното министерство посочиха, че четвъртокласниците са се справили най-добре с правописа на звучните съгласни в средата на думата - пред беззвучни съгласни. Най-затруднени са били с правописа на гласните в неударена сричка.

Като цяло резултатите от НВО са съизмерими с тези от предходната година и общообразователният минимум е овладян в достатъчна степен, която да гарантира успешното обучение в прогимназията.

Засечени са грешки, които четвъртокласниците са допускали и в предишни години: недостатъчна работа за преодоляване на трудностите при овладяване на геометричния материал; недостатъчно внимание върху задачи, свързани с развитието на познавателните умния - мислене, внимание, пространствено ориентиране; недостатъчна работа за разбиране на процеси и явления, както и преобладаващи педагогически изисквания към възпроизвеждане на готови знания.

За следващата година от Министерството на образованието подготвят разнообразяване на вида задачи. Предвижда се да има повече задачи с отворени отговори, както и повече упражнения и по-сериозни текстове, за да могат учениците да покажат по-добре правописната си култура.

Източник: News.bg




Още по темата: общо новини по темата: 20
30.08.2012 »
14.08.2012 »
20.06.2012 »
18.06.2012 »
12.06.2012 »
12.06.2012 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 04.06.2012 г.
0
 
 
Ако трябва да бъдем честни, децата до четвърти клас наистина са много добре подготвени. Началните учители, поне по мое мнение и наблюдение на моите две деца, дават всичко от себе си и ги подгодвят прекрасно. Не знам защо се омаловажава трудът на точно тези учители. Те дават на децата основата, върху която после ще надграждат. За съжаление обаче ,след четвърти клас, а още по-лошо - след седми нещата са трагични. Учителят си изпява урока, не го е грижа кой слуша, кой не, кой разбрал, кой неразбрал. И всички знания придобити дотогава някак си се размиват, забравят се, а като прибавим и преписването от интернет навикът да се учи, да се създава вече е изчезнал. Четвъртокласниците днес са по-грамотни от дванадесетокласниците. Ако се тестват по грамотност на един и същи тест, сто но сто малките ще са по-добри.
+1
 
 
" Образованието на четвъртокласниците е изключително добро и отговаря на всички европейски изисквания " - дрън, дрън, та пляс. Образовението на четвъртокласниците е под всякаква критика. При тези елементарни изпити има училища, където децата едва покриват 50%. Тия в министерството кого се опитват да заблудят? Да вземат да погледнат реално на нещата и да предприемат мерки за подобряване на средното образование.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: