Бургаски лекари спасиха бебе, тежащо 800 грама

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (7)
15:17 / 17.09.2016
1195
Бургаски лекари спасиха бебе с висока степен на недоносеност. Виктория е родена едва 800 грама, но беше изписана без усложнения.

Виктория се ражда близо четири месеца преждевременно, в 25 г.с., докато родителите й, които са от Пловдив, работят в семейното заведение в курортен комплекс Лозенец.

"В началото на бременността лежах в софийска клиника за задържане на плода, тъй като имах ниска плацента и кървене. Съпътстващата инфекция предизвика преждевременно спонтанно раждане", разказва майката Мануела.

Тя постъпва по спешност в Родилното отделение на УМБАЛ "Дева Мария". С тегло едва 800 грама, изключително незряла със силно снижени жизнени показатели и без спонтанно собствено дишане, шансовете за живот на новородената Виктория са минимални. В Отделението по неонатология на болницата започва денонощна борба за спасяването й. 
 
След спешна реанимация момиченцето е преведено в Интензивния сектор на респиратор. Следва продължителна механична вентилация. Преодоляна е хиалинно - мембранна болест с трикратно приложение на сърфактант. 

Тежката незрялост и продължителните възпалителни белодробни промени оформят картината на бронхопулмонална дисплазия. На детето е проведено продължително комплексно лечение, довело до успешно преодоляване на мултиорганната инфекция. 

Съвременна апаратура следи жизнените показатели на момиченцето и ехографски се проследява неврологичното му развитие. Своевременно диагностицираната ретинопатия (загуба на зрението) е преодоляна. 
 
Изключително ниското тегло и функционалната незрялост на Вики са причина за несъвършен хранителен толеранс, наложило дълго парентерално хранене и използване на специално мляко за недоносени деца - течен НАН. 

Благодарение на неимоверните усилия и професионализма на лекарите и акушерките в Отделението по неонатология на УМБАЛ "Дева Мария", Вики достига тегло от 2200 грама. Изписана е без неврологични усложнения в деня, в който трябваше да се роди, ако бременността на майка ѝ беше протекла нормално.

"Изключително съм благодарна, че съдбата ме изпрати в тази болница, защото тук спасиха детето ми", споделя развълнувана Мануела. А бащата на Вики - Петър Янков допълва: 
 
"Прекрасно отношение от лекарите, които направиха борбата за Виктория наистина човешка. Невероятна сила има това дете, което си дойде с името. Убедени сме, че я очакват още много победи!" 

"Щастливи сме да изпишем едно напълно здраво бебе в ден, който носи много символика и за нас. Дадохме много любов на Виктория, имахме голяма надежда, че тя ще бъде жизнеспособна и надеждата ни се оправда. 

И не на последно място, оставаме с вярата, че си заслужава да продължаваме да даряваме човешки живот", коментира д-р Мария Търнева - началник на Отделението по неонатология на УМБАЛ "Дева Мария".
 
Специално поръчана от родителите на момиченцето икона на Света Богородица ще бди над новородените в Неонатологичното отделение на болницата.

От началото на годината през отделението са преминали над 20 силно недоносени бебета, от които четири с екстремно ниско тегло. Всички те са спасени от лекарите и се радват на грижите на родителите си.

Виж коментарите (7)
Още новини от Новини от Бургас:
Акция на полицията в Бургас! Има задържани!
Рекорден брой посетители в Регионален исторически музей – Бургас ...
Млад шофьор катастрофира на пътя "Банево" – "Ветрен"
Студенти се събраха в Бургас за най-мащабното математическо състе...
Бургазлия преби жена с дървен прът, в дома му откриха наркотици
Пъстро шествие, концерт и разнообразни събития в Бургас за 24 май...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).