Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаски оперни певци отбелязват Деня на Европа
Автор: Екип Burgas24.bg 14:09 / 05.05.2021Коментари (0)1050
©
Точно на 9-и май, неделя, дата, която отбелязваме като Деня на Обединена Европа, солистите на Държавна опера – Бургас са подготвили богата концертна програма, включваща произведения из вокалното творчество на европейски композитори, обединена под надслов "Песните на Европа“. Концертът е от 19 часа, в залата на Бургаската опера. 

Денят на Европа, честван на 9-и май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по онова време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това обединение на страните членки, което днес наричаме Европейски съюз. Всяка година хиляди хора участват в посещения, дебати, концерти и други събития, които са посветени на Деня на Европа и имат за цел да се повиши осведомеността за Съюза.

Миналата, 2020-а година, поради пълното затваряне на културните институции, Бургаската опера участва в онлайн предаването, посветено на Деня на Европа – "Бургас е надежда“, инициатива на Община Бургас и Веселин Пренеров, председател на Комисията по култура към Общинския съвет и изпълнителен директор на RN Mediagroup. В концерта участваха солистите на Държавна опера – Бургас  Мария Цветкова-Маджарова, Яни Николов, на рояла – Райна Попова. Те отправиха и свои послания за повече надежда във времена на изпитание за цялото човечество.

Тази година, за щастие, обективните обстоятелства са по-благосклонни и празничният концерт ще се случи на живо. В програмата, включваща известни произведения от песенното творчество на европейски творци, участват солистите: сопраното Мария Цветкова-Маджарова /тя ще представи песни от Фредерик Шопен, Франц Шуберт, Едвард Григ, Любомир Пипков и Георги Златев Черкин/, Нона Кръстникова, сопран, ще изпълни вокални произведения на Енрике Гранадос, Бах-Гуно и Янис, мецоспраното Йоана Кадийска ще изпее композиции от Курт Вайл, Франц Шуберт и Мануел де Фая. Тенорът Яни Николов ще представи произведения от Франческо Паоло Тости и Чезаре Андреа Биксио. Баритонът Бранимир Недков е подготвил вокалната композиция с философско звучене "Побързай, Кронос“ от Шуберт, а басът Костадин Мечков ще песни от Йоханес Брамс и Добри Христов. Солистите ще представят и общи изпълнения. На рояла ще бъдат пианистките Дария Кръстева и Нина Райхел. Между вокалните произведения, подбрани за концерта, ще прозвучат и солови изпълнения на пиано – като елегантна добавка към изисканата програма. Като блестяща кода на концерта с празнично заглавие и послание ще бъде може би популярната "Ода на радостта“ от 9-а симфония от Лудвиг ван Бетовен, която е и химн на Обединена Европа. Химнът на Европа ще бъде изпълнен от всички участници в концертната проява. 

Билети за концерта "С песните на Европа“ можете да намерите на касата на Операта, на каса "Часовника“ /пред хотел "България“/, както и в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас.

Според изискванията на Министерството на здравеопазването, присъстващите на концерта трябва да са с предпазни маски, като в залата ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки. Допустимият капацитет на присъственост в залата е 50 %.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: