Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаски студенти се запознаха със структурата и функционирането на съдебната система
Автор: Екип Burgas24.bg 16:19 / 27.03.2017Коментари (0)2128
©
За трета поредна година студенти от специалността "Социална педагогика" на Университет "Проф. Асен Златаров" проведоха практическо посещение в Районен съд - Бургас. Инициативата е ежегодна, в резултат на подписано Споразумение за сътрудничество между Университета и Районен съд - Бургас.

Целта на посещението бе студенти от трети курс, обучаващите се в специалността "Социална педагогика" да се запознаят с особеностите на производството по граждански дела, с участието на деца, както и с наказателната отговорност и наказателния процес с участието на малолетни и непълнолетни. Според ръководителят на бъдещите специалисти по "Социална педагогика", гл. ас. д-р Мария Дишкова, посещението на различни институции, включително и на съда ще подпомогне студентите да осъзнаят своята роля и отговорност, защитавайки интересите на децата или на уязвими социални групи, както и ще им помогне за по-добра професионална ориентация.

От страна на Районен съд - Бургас участие взеха съдия Панайот Атанасов, разглеждащ граждански дела, съдия Мая Стефанова, разглеждаща наказателни дела и Стиляна Михайлова, в качеството й на Съдебен администратор.

Съдия Панайот Атанасов представи особеностите на исковото производство, в което се засягат правата и интересите на децата, като бяха разгледани дела по Семейния кодекс, Закона за защита от домашно насилие, Закона за закрила на детето. Интересът на студентите бе изключително голям към делата за лишаване от родителски права, закрилата, която децата имат право да получат ако са участници или свидетели на домашно насилие, както и по отношение на механизмите които се използват при неплащане на издръжка. Обърнато бе специално внимание на ролята на социалния работник в процедурите, с участието на деца.

Съдия Мая Стефанова обърна внимание на наказателната отговорност на малолетните и непълнолетните лица, като разгледа участието им в дела и в качеството на извършители и на пострадали. Магистратът обърна внимание, че се наблюдава тенденция към повишаване броя на делата за употреба и разпространение на наркотични вещества с участието на малолетни и непълнолетни лица.

Обсъдена бе също така и наказателната отговорност, която носят родителите при неплащане на издръжка.

Третокурсниците бяха запознати със структурата и функционирането на съдебната система, със спецификата в работата на Районен съд - Бургас и на съдебния администратор в съдилищата на Република България.

Студентите посетиха и изградената "Стая за деца" в съдебната институция, предназначена за изслушване на дете, участник в съдебни процедури в среда, която е близка до обичайната.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: