Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаски съдия наложи на Андрешко 150 часа обществено-полезен труд
Автор: Екип Burgas24.bg 17:06 / 29.04.2022Коментари (0)7013
Районният съдия Анатоли Бобоков председателства симулативно наказателно дело в Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас. Симулативният процес по разказа на Елин Пелин "Андрешко“ изправи като подсъдим на подсъдимата скамейка главният герой в литературната творба. Идеята за своеобразния урок по литература и право е на зам.-директора на гимназията,  Румяна Георгиева и преподавателят по Български език и литература, Десислава Кирилова – Бъчварова.

Директорът на училището, инж. Роза Желева, подкрепя този модел на отворено образование, което според нея провокира учениците не само с любопитство да четат произведенията, но и да осъзнават своите отговорности и спазват наложените правила. "Ние, като магистрати, сме длъжни пред обществото и младите хора да показваме докъде се простира правото“, коментира съдия Бобоков.

По внесения обвинителен акт на прокурорите в импровизирания литературен съд, учениците Георги Танев и Янаки Филипов, срещу селянина Андрешко бяха повдигнати обвинения за престъпления по чл. 258 от НК и за престъпление по чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1 и ал. 2 и във вр. с чл. 140 от НК. Според тях, Андрешко в пълно съзнание и с ясна умисъл е оставил съдия-изпълнителя в блатото по пътя за селото, с което противозаконно е попречил на орган по приходите да изпълни свое законово задължение, както е направил и опит за убийство, оставяйки съдията в безпомощно състояние във водите на блатото. Защитата в лицето на учениците Стилиян Батилов и Иван Йорданов, пледираха пред съдебния състав подсъдимият да бъде признат за невинен. По време на съдебния процес бе изслушан самия подсъдим, пострадалия съдия – изпълнител и другият участник в разказа, Станоя. Пред съда като доказателства по делото бяха представени заключението от медицинско свидетелство и съдебно -  психологическа експертиза на обвиняемия Андрешко.

Учениците влязоха в ролите на обвинители, защитници, съдебни заседатели, подсъдим, свидетели, всеки от които умело изпълняваше своята роля. Съдебният състав оправда Андрешко по обвинението за опит за убийство и го осъди за възпрепятстване на работата на орган на властта, като му наложи наказание "Пробация“ за срок от 1 година, в рамките на което наказание да осъществи обществено-полезен труд 150 часа.

Съдия Анатоли Бобоков бе отличен с благодарствен адрес от директора на гимназията, за участието и ангажираността му с този нестандартен проект.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изчезна 12-годишно дете от Перник
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: