Бургаски ученици направиха кратък демографски анализ на областта

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:33 / 23.10.2015
1290
Бивши и настоящи ученици от
ПТГ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Световния ден на статистиката (20.10.2015г.) в Териториално статистическо бюро - Югоизток се ознаменува чрез :
- предоставяне на прессъобщение на медиите под мотото "Световен ден на статистиката"
- ден на отворените врати в ТСБ - Югоизток
- среща с ученици от 12-и клас на Търговска гимназия Бургас под надслов "По-добри данни, по-добър живот".

Срещата примина в изключително приятна атмосфера с активното участие на учениците. Гости на мероприятието бяха Павел Чепов, директор на Търговска гимназия - Бургас, Недка Гайдова преподавател по статистика.

След като приветства присъстващите, г-жа Калина Казанджиева, и.д. директор на ТСБ - Югоизток, направи презентация на тема "Световен ден на статистиката". Акцентът бе върху визията, целите и приоритетите на НСИ, като институция която разработва, произвежда и разпространява обективна, навременна и точна статистическа информация, като използва напълно възможностите на съвременните информационни и комуникационни технологии и спазва принципите на Кодекса на европейската статистическа практика. За предоставянето на повече и по-качествена статистическа информация на различните групи потребители чрез обогатяване на съдържанието на съществуващите и внедряването на нови статистически изследвания и показатели. За осигуряването на качеството на статистическата информация, като един от водещите професионални принципи в нашата дейност и непрекъснат процес в ежедневната ни работа.

Златинка Бояджиева, главен експерт в ТСБ - Югоизток, постави на учениците практическа задача, за изготвяне на кратък демографски анализ. С помощта на предварително раздадени таблици, съдържащи данни към 31.12.2012 и 31.12.2013 година в област Бургас по общини, градове и по пол, учениците успешно демонстрираха уменията си за анализиране на статистическа информация. Всички момчета и момичета проявиха голямо усърдие. Най-активните бяха възнаградени с изданието на НСИ - "Поне 135 анекдоти, афоризми и сентенции за статистиката" посветено на 135 години от създаването на българската статистиката. Присъстващите попълниха анонимна анкета, в която изразиха мнението си по 4 въпроса, свързани с мероприятието.

След обобщаването, резултатите от анкетата, показаха, че:
- за 81.8% от участващите темата е актуална, 9.1 % са дали съгласие за актуалност и по 4.5% са несигурни и несъгласни в актуалността на темата;
- преобладаващият дял от учениците (59.1%) са на мнение, че са научили нови и интересни неща за статистиката, 27.3% са съгласни с това твърдение и по 4.5% не са сигурни, не са съгласни и напълно несъгласни;
- 40.9% от учениците са напълно съгласни с твърдението, че придобитите знания ще са им от полза, 31.8% са съгласни, 22.7% не са сигурни и 4.5% са напълно несъгласни с това твърдение;
- като статистици биха работили 9,1% напълно съгласни и 36.4% съгласни, 40.9% не са сигурни, 13,6% са напълно несъгласни.

В допълнение учениците изразиха мнение, че цялото мероприятие е на ниво и информацията е интересна, представена по модерен и забавен начин. Гостите обобщиха полезността на срещата за учениците и поздравиха целия екип на ТСБ - Югоизток с честването на празника.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Тази новина е за хората от Бургас, които си търсят работа
Кметът на Бургас на среща с ръководителя на Представителството на...
Комитетът за наблюдение на ОП "Транспорт и транспортна инфраструк...
Това трябва да се види! Събират бургаските абитуриенти на парад!
Спипаха ловец в крачка край Веселие! Той: Разхождам се със зареде...
Как върви разпространението на коклюш в Бургаско?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).