Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаски ученици от ПГ по Транспорт ще създават електромобил
Автор: Екип Burgas24.bg 16:58 / 24.03.2023Коментари (0)719
Ученици от Професионалната гимназия по Транспорт в Бургас ще създават електромобил, с който ще се включат в глобалната надпревара Shell Eco-marathon през следващата година. По предварителни разчети футуристичната кола трябва да е готова до края на тази година. Електромобилът, който ще бъде конструиран ще е градски тип, а идеята е той да измине максимално дълго разстояние с 1Квт/ч енергия.

Екипът на Професионалната гимназия по транспорт ще се състезава в най-оспорваната категория "Градски тип, задвижван с електрическа батерия“, а срокът за кандидатстване е до 5 октомври, а самото състезанието през 2024 г. ще бъде във Франция.

"Приветства ви за идеята и имате пълната подкрепа на Община Бургас в това начинание. Още от днес може да започвате работата по автомобила, тъй като има детайли, които идват отдалече и изискват време. Базовият автомобил трябва да се направи, а после можете да подобрявате пробега и ефективността му. През това време можем да направим учебна зарядна станция в училището“, заяви кметът Димитър Николов на среща с екипа.

"Идеята ни е отсега да започнем с изработката на автомобила, който първоначално да е с електронна батерия, а после да я заменим с водородна клетка“, сподели идеята директорът на училището инж. Красимир Кънчев, който ще бъде и ръководител на отбора.

Освен него, в бургаския отбор влизат още Методи Кондев – пилот /11 Б клас в специалност "Електрически превозни средства“/, Димитър Матеев – резервен пилот, Георги Маринов – механик и електрончик и Стилиян Чавдаров – механик и електрончик – ученици в 10 Б клас, специалност "Електрически превозни средства“.

Директорът на гимназията инж. Кънчев сподели, че им предстои подбор, поръчка и закупуване на частите за конструирането на електромобила – корпус, шаси, хидравлика, окачване, спирачни апарати, противопожарна и охладителна системи, двигатели, захранваща батерия, контролери, електроника и др.

Преди самото състезание автомобилът на гимназията трябва да премине успешно предварителен квалификационен етап, през който се прави стриктна техническа инспекция по зададени изисквания за размери, тегло и оборудване.

Преди няколко години отбор от ПГ по Механоелектротехника и електроника представи Бургас в състезанието за коли на бъдещето с прототипа "Batkomobil“.

Shell Eco-marathon е глобална академична програма, обединява ученици и студенти по наука, технологии, инженерство и математика (STEM) от цял ​​свят за проектиране, изграждане и експлоатация на някои от най-енергийно ефективните превозни средства в света. За да постигнат екстремни нива на енергийна ефективност на пътя, те трябва да използват комбинация от креативност и авангардни технологии. В Европа състезанието се провежда от 1985 г., а днес в него взимат участие над 3000 студенти от 30 страни на Стария континент пред публика от над 40 000 души.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: