Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаски ученици получиха урок по хуманизъм за Деня на спасението
Автор: Екип Burgas24.bg 13:24 / 10.03.2017Коментари (0)798
©
Паметната за българските евреи дата 10 март в Бургас бе отбелязана с прожекция на филма "Да помним", по инициатива на Център за еврейско-българско сътрудничество "Алеф", Община Бургас и Регионалния инспекторат по образование. Тя се състоя в навечерието на Деня на спасението на българските евреи и почит на паметта на 11 343 евреи, депортирани от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот, както и на всички жертви на Холокоста, който се чества от 2003 година.

Пред около 200 ученици от шест средни бургаски училища, учители и граждани, събрани в залата на дома на НХК, бе съживена историята на Бургас като град на солидарността и толерантността. Младите хора научиха как българи и евреи са живели в мир и разбирателство, как това разбирателство се е превърнало в подкрепа за потърпевшите от Закона за защита на държавата граждани от еврейски произход. Те се докоснаха до трагизма и величието на този отрязък от българската история и съпреживяха както болката, така и гордостта от акта на спасение, който няма аналог в света.

"Да помним!" е документален филм, който съживява част от историята на Бургас чрез автентични архивни документи, фотографии и видео, както и чрез разкази на очевидци и техни наследници, споделящи своите спомени в годините на Втората световна война. Лентата изважда от забрава множество достойни личности, които с действията си са облекчили съдбата на еврейското население в Бургас и не са допуснали обричащата ги на смърт депортация през 1943 г.
"Създадохме филма "Да помним", за да почетем силата на волята и духа, които независимо от репресивния режим остават силни, устойчиви и оцеляват, така както оцелява надеждата. Да почетем тези, които не приеха за нормални фашистките закони и дръзнаха да се противопоставят на ликвидацията на евреите, които останаха верни на основния човешкия закон!", споделя авторът на филма Алберта Алкалай.

"Неприемане на различните, агресивност към тях, жестокост, прояви на ксенофобия за жалост не са редки и днес. Затова е важно да припомняме примери от историята, които са своеобразни уроци по хуманизъм! Поведението на българското общество, на българската църква преди 74 години е такъв урок! От вас, учениците, зависи как ще го научите, как ще го използвате в собствения си живот. Не е страшно да бъдеш от другата страна, страшно е, ако си безразличен, ако си казваш "Това мен не ме засяга"! Не го допускайте!"- призова Елка Василева, от център за Еврейско Българско сътрудничество Алеф.

На събитието присъстваха ученици от ПГХТ "Акад. Н. Д. Зелинский, ГПАЕ "Гео Милев", Професионална търговска гимназия, Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, ПГСАГ "Кольо Фичето", ПГТ "Проф. Д-р Асен Златаров".

В разговор с представители на Център "Алеф" след прожекцията те проявиха интерес към заселването на евреите в България, съдбата на еврейските семейства в Бургас след Втората световна война, както и към отзвука на акта за спасение по света.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: