Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаски ученици присъстваха на реален съдебен процес
Автор: Георги Кирилов 15:17 / 11.06.2019Коментари (0)1011
©
Ученици от 11 клас на ПГРЕ "Г.С.Раковски“ присъстваха на въззивно наказателно дело от общ характер в Апелативен съд – Бургас. Ръководител на групата от гимназията беше Дора Петкова, преподавател по учебните предмети от цикъл "Философия“. В Деня на отворените врати младите хора имаха възможност в реално време да проследят действията на съда и страните по време на съдебно заседание. Преди да влязат в съдебна зала те бяха информирани за предмета на делото и подадените срещу акта на първата инстанция протест и жалба.

След съдебното заседание 18-годишните гимназисти бяха поздравени от председателя на съда - съдия Деница Вълкова, която беше и председател на съдебния състав. По време на срещата в залата присъстваха и членовете на съдебния състав - съдиите Галина Тодорова и Петя Петрова.

Съдия Вълкова обясни на учениците, че щом съдебният процес не е приключил, то няма как да има коментари и да се разискват детайли от делото. Това става само след като съдът постанови своя акт и го публикува на сайта на институцията. Докато делото е висящо могат да се разясняват само процесуалните действия на съдебния състав и страните, участващи в съдебното заседание.

Тя напомни, че съдебните заседания са публични и всеки би могъл да проследи един съдебен процес, като уточни, че законовото изискване е лицата да имат навършени 18 години.

В хода на разговора призова учениците да бъдат активни граждани и винаги лично да се информират за работата на държавните институции. Най-лесният начин за запознаване с правомощията и актовете на всяка една институция - съд, прокуратура, полиция, община, областна управа и др. са официалните им страници в интернет.

“Много често се чуват гласовете за това как съдът не работил в срок или не работи адекватно. Напротив, аз винаги призовавам да се четат съдебните актовете, а не просто да се информирате от медиите за резултата от делото. Трябва да се познават правомощията на една институция, за да знаете, кога и в какви случаи може са се намеси и каква е процедурата това да стане“, посочи председателят на бургаския апелативен съд и допълни, че много важна роля имат и педагозите за формиране у младите хора на доверие към държавните институции.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: