Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаски ученици събират капачки, за да спасяват недоносени бебета
Автор: Екип Burgas24.bg 15:12 / 20.10.2016Коментари (0)2014
©
Ненужни пластмасови капачки могат да дарят живот! Около тази идея днес в Бургаската болница обединиха усилията си ученици, учители, родители, лекари и медицински сестри. Чрез рециклиране на събрани пластмасови капачки те решиха да купят кувьоз - апарат, който спасява живота на недоносени бебета.

Идеята дошла от Варна - в продължение на месеци варненци събирали капачки и купили кувьоз на местната АГ-болница. "Прочетохме за това и решихме да направим същото и за нашата болница", разказа ландшафтен архитект Томас Ахчиян. Той е учител в Строителния техникум. Запалил целия си клас, помогнала му и колежката Елеонора Пионова, както и педагогическият съветник Елена Желева заедно с Ученическия съвет.

Днес Йордан, Кристиан и Филип от 11д клас донесоха в болницата първите събрани капачки. И за първи път видяха бебета по 800 грама, които "живеят" в кувьоз. "Много сме развълнувани и сега сме още по-мотивирани да помогнем", казаха момчетата. Родители, чиито деца в момента са в Отделението по неонатология, също заявиха, че ще се включат в инициативата.

Междувременно се оказа, че независимо от Строителния техникум, капачки за същата кауза събира Бургаският свободен университет. Медицински сестри от Операционния блок на болницата също донесоха капачки. Включват се и децата от ОУ "Антон Страшимиров" и СОУ "Константин Преславски".

"Много приятно сме изненадани от доброто, което носят в себе си тези деца. Вярваме, че и други бургазлии ще участват и заедно ще успеем да съберем необходимото за един кувьоз количество", споделиха д-р Йорданка Корудерлиева - зам.-директор на УМБАЛ Бургас и д-р Стилияна Томова, началник на Отделението по неонатология. Кувьозите на отделението се използват много интензивно и подмяната им винаги е необходима, добавиха те.

За покупката на един кувьоз стигат около 20 тона капачки. Капачките са пластмасов отпадък, който се събира лесно, не заема много място, а същевременно е тежък. Най-лесно се събират в празни бутилки или туби от минерална вода. Могат да се събират всякакви капачки - от вода, бира, безалкохолни напитки, козметика.

Един тон се събира в приблизително 500 туби от минерална вода по 10 литра всяка. За покупката на един кувьоз трябват 10 000 такива туби.

Всеки, които иска да дари капачки и да спаси живот, може да ги донесе в Строителния техникум, или да ги остави на постовете на охраната в Бургаската болница.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: