Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаски зърнопроизводители: Чувстваме се омерзени и огорчени
Автор: Екип Burgas24.bg 16:07 / 10.11.2011Коментари (1)735
©
Преди време земеделците бяха подписали споразумение с министъра на финансите Симеон Дянков и премиера за национални доплащания в размер на 500 млн. лева. Но след проведена среща със зърнопроизводителите и държавника стана ясно, че пари няма и са намалени с 230 млн. лева. Ние се чувстваме омерзени, обидени, огорчени по начина, по който сме използвани. Така коментира Николай Киров, председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Бургас.

"Може ли един държавник да говори едно и да подписва споразумение и след това да се отмята от подписа си. Преди два месеца Дянков събра всички браншови организации и каза: " Аз имам 500 млн. Да ги разпределим, както трябва.". И така и стана. Подписахме споразумение за 500 млн. лева. След това се внася в Парламента с 230 млн. лева по-малко", каза Киров.

На въпрос на земеделците дали Дянков се отказва от подписа си последният е отговорил положително. "Може ли предизборно да подписваш нещо и да се договаряш нещо и след това да не го спазиш. Това отношение към нас утре може да бъде към някои друг. Какво толкова се промени за две седмици? Минаха изборите. Това се промени. Ние повярвахме и по някакъв начин сме подкрепили или сме спомогнахме за спечелването на изборите от ГЕРБ, защото сме погледнали далновидно на нещата, както те като държавници. Ние сме много обидени и огорчени от постъпката, а не, че парите не се дават. Да, може да няма пари, но не е този начина. Начинът е да се съберем, да се обясни и да стигнем заедно до решение на проблема. Не сме насилвали нещата. Седнахме като нормани хора да се разберем. Министърът каза не мога да ви дам 300 млн. ще ви дам 240 млн. и ние се съгласихме. Не мога да ви ги дам декември месец, ще ви ги дам в края на януари- и с това се съгласихме. Е, какво искат повече? Всичко, което предложиха, ние се съгласихме. Диалогът от наша страна е толерантен. Подходили сме нормално. Не, че не ни е дал парите. Какво ни плаши министърът, че щял да ги даде на някой друг сектор, ако излезем да протестираме? По този начин той нагнетява дрязги в браншовите организации. Това са парите на всички данъкоплатци. Това не са негови пари. В момента той е там и ги разпределя, а ние се занимаваме със земеделие преди да дойде г-н Дянков и предполагам, че ще се занимаваме и след като си отиде, защото няма да е вечен. Ще останем същите хора, които дават храната на страната. Той е на този пост благодарение на нас- на данъците, които плащаме, на работната ръка, която осигуряваме", коментира Киров.

Той добави, че България е единствената страна- членка в ЕС, в която земеделските производители не са освободени от една част от акциза на горивата. "Европейските колеги получават два пъти повече субсидии от нас и отделно са освободени от акциз. И как ще бъдем равнопоставени? Ние не сме конкурентно способни. Идеята е държавата да помогне малко, за да стенем такива. Тази година благодарение на това, че ние се надявахме да получим национални доплащания, рентите на хората са с 30-40 до 50% повече в сравнение с предните години. За Бургаския региона е до 25 лева на декар, а за страната е около 30-35 лева за декар. Близо един милиард лева се дава на населението и това са обикновено възрастни хора, на които плащаме и те си купуват дърва, храна и др. Кой помага повече -държавата или ние? Като ползваме земята и плащаме рента. И как ще се отрази това нещо? Догодина ще намалим рентата. Потърпевшите ще бъдат хората", каза още председателят. По думите му земеделците са в стачна готовност, но изчакват да видят какво ще е становището на премиера Борисов.

"Може да се каже, че сме в стачна готовност. Ние много се надяваме на разумната политика в лицето на премиера . Все още се надяваме, че като добър държавник ,както винаги се е показвал досега, и ще ни покани на разговор, макар че ние сме го правили много пъти и искаме да чуем и неговото мнение, защото под това споразумение стои и неговия подпис. Искаме да видим дали и той ще се откаже от подписа си. Ако и той се откаже, тогава става страшно за държавата. Ще почакаме и ще видим как ще процедираме. Хората са афектирани, но не толкова, че са ни орязани субсидиите. Тук проблемът е държанието на държавника към нас, на отношението му към сектора", каза Киров.

Източник: Радио "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 20
22.01.2012 »
05.12.2011 »
01.12.2011 »
01.12.2011 »
30.11.2011 »
30.11.2011 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.11.2011 г.
0
 
 
ей не се наядахте бе стига - оревахте орталъка
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: