Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаските болници готвят график за денонощен достъп до всички специалисти
Автор: Екип Burgas24.bg 11:39 / 12.05.2016Коментари (0)1100
© Burgas24.bg
Лекари от МБАЛ Бургас отправят покана до другите болници в града за равномерно разпределение на спешните случаи. Това е единственият начин да се осигури 24-часов достъп до специалисти от всички специалности, за което настояват пациентите. В други градове отдавна спешните дежурства се осъществяват по график, от всички болници, които имат сключен договор с НЗОК. По този начин всяка една от тях в определеното за нея време осигурява достъп до различни, дори до редки специалности.

Да се подели отговорността към спешните случаи, защото всички многопрофилни болници са равнопоставени пред закона предлагат в писмо до институциите водещи специалисти от МБАЛ Бургас. Писмото е изпратено до областния управител, кмета, директорите на РЗИ и здравната каса. То е подписано от завеждащите, старши лекари и ординатори от възловите отделения в - ортопедия, неврохирургия, урология, УНГ, очни болести, детските отделения, неонатология, инфекциозно, реанимация и др.
Проведена е и предварителна среща с директора на РЗИ и управители на други болници, на която те са изразили съгласие за разпределението на дежурствата. Лекарите настояват графикът да бъде изготвен до 1 юни, за да се посрещне спокойно курортният сезон. Подкрепа за равнопоставено разпределение на спешността между всички болници декларира в писмо и Областният управител Вълчо Чолаков. За да стартират дежурствата, е нужно решение на Районния център по здравеопазване.

"Всеизвестен е фактът, че Приемно-спешното отделение на МБАЛ Бургас изпълнява ролята на "денонощна поликлиника". Ние сме единствената болница в областта, която поддържа денонощни екипи по всички специалности. Не само ние, а и други болници в страната изпитват недостиг на специалисти. Тези специалисти не могат да работят нон-стоп, затова трябва решение в интерес на пациентите. И решението е всички болници, които имат договор с касата, да поемат своето задължение към спешните случаи. Когато са сключвали договора с РЗОК, те са го декларирали. Така е решен проблемът в Пловдив, Варна", обясни д-р Лъчезар Томов, началник Отделение по ортопедия и инициатор на предложението.

Той допълни, че при създаването на консорциума "Бургаски обединени болници" всички участници са декларирали желанието си да обединят усилия в полза на здравеопазването и сега е моментът да го докажат на практика.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: