Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаските музикални празници продължават с Танцова гала в Летния театър
Автор: Иван Сотиров 17:20 / 09.07.2020Коментари (0)932
©
Втората сценична изява на Държавна опера - Бургас в рамките на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров" ще бъде Танцовата гала - утре, 10-и юли, петък, от 21.00 часа, в Летния театър.  Музикалните празници се провеждат за 13-и пореден път, със съдействието на Община Бургас.

Тази година, поради обективните обстоятелства, те не бяха открити с премиерно заглавие, но програмата е достатъчно богата, включва оперни и балетни постановки, оперета, детски спектакли - в рамките на поредицата "Детско лято" /"Пинокио" и "Макс и Мориц", опери за деца от Александър Йосифов, съответно на 20-и юли и 4-ти август, от 20.00 часа, и музикалната комедия "Четиримата близнаци" от Георги Костов - на 17-и август, от 19.30 ч./

Танцовата гала бе представена с изключителен успех за първи път в края на м. февруари т. год., на сцената на Операта. Поради позитивните отзиви и желание на публиката да види отново блестящите изпълнители, утре балансираната и умело подбрана програма на галата отново ще зареди почитателите на изкуството, подчинено на музата Терпсихора, с настроение и енергия и ще очарова с вълшебството на танца.

Великолепие, съчетало изящни движения, в синхрон с красива музика, сътворяващо вълнуващо преживяване - феерия и взрив от емоции, Ви очакват на сцената на Летния театър в петъчната вечер. Публиката ще се докосне - чрез посланията на балета, до изисканата красота на сътвореното от блестящите танцьори на сцената.

В богатата двучасова програма с включени вариации и ансамбли от известни балетни произведения, атрактивни акробатични изпълнения, иновативни постановъчни решения, в изпълнение на солистите Иванина Иванова /младата примабалерина на Бургаската опера ще дебютира като Одета/ Одилия в "Лебедово езеро" по музика на П. И. Чайковски, постановка - проф. Хикмет Мехмедов, на 13-и август, от 20.30 часа, на сцената на Летния театър/, Адриана-Мария Манасиева, Даниел Тичков, Полина Иванова, Теодор Цаков, Яна Бердута, Стоян Фъртунов, заедно с ансамбъла на балета към Държавна опера - Бургас, както и невероятните изпълнители от Танцова школа "Дюн", с художествен ръководител Петя Стойкова, малките факири в акробатиката от Клуб по спортна акробатика "Нефтохимик 2011", с ръководител Диана Колева, и млади таланти от Клуб по спортни танци "Бургас 1975".

Подбрани са фрагменти от балетите "Баядерка", "Лебедово езеро", "Корсар", "Спящата красавица", "Пахита", "Дон Кихот", "Есмералда". Емоциите варират - от възторжено-празнични, до носталгично-замислени, а публиката става съучастник в съпреживяването на сценичните превъплъщения, усещайки нюансите на чувствата и емоциите, предавани от артистите, чрез средствата на изкуството. За това красиво взаимодействие спомагат и стилната сценография и мултимедия с променящи се цветове, в съответствие с емоционалната окраска на съответното изпълнение, както и атрактивните костюми и цялостната визия на балетистите.

Идейният създател на Танцовата гала - Галина Калчева, дългогодишна примабалерина на Бургаската опера и репетитор на балетния състав, е замислила програмата така, че по естествен начин да се редуват класическите балетни танци с подплатените с философски послания изпълнения на "Дюн", както и с елегантността на двойките от спортните танци и вихреното сценично присъствие на акробатите, които изумяват със свръхдинамика в сложните изпълнения, изискващи блестяща кондиция и синхрон.   

Галина Калчева е примабалерина на Държавна опера - Бургас. Ученичка на примабалерината Евгения Кръстева. В репертоара й са ролите на: Жулиета, Жизел, Пахита, Саломе, Пепеляшка, Демна, Констанц, Маша и други. Гастролира във Франция, Австрия, Испания, Дания, Италия, Турция, Македония и др. Преподавала е класически балет в НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас, преподавател в Детска балетна школа "Капка". Носител на "Кристална лира" на Съюза на музикалните и танцови дейци, дипломант на Министерството на културата за принос в развитието на българската култура, носител на награда за изключителен принос към развитието на балетното изкуство на Годишните награди за мода и шоубизнес в Бургас. Носител на награда на Община Бургас по случай Деня на българската просвета и култура.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Близки издирват Димитър Малинов
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: