Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаските студенти могат да кандидатстват за стипендии по нова общинска програма
Автор: Екип Burgas24.bg 12:57 / 02.10.2020Коментари (0)936
©
Всички бургаски студенти в редовна форма на обучение и с успех от и над 5.00 могат да подават документи до 16 октомври за отпускане на първите семестриални стипендии от новата програма на Община Бургас - "Успешни студенти". Програмата за финансов стимул на студентите е по идея на кмета Димитър Николов и цели да отговори на нуждите от осигуряване на квалифицирани кадри в най-търсените специалности.

Освен много добрият и отличен успех на студентите, от значение за получаване на стипендията са и постиженията им в областта на образованието, науката и изкуството, участия в проекти, научна дейност и други.

Право на нея имат студенти, обучаващи се в първи, втори или трети курс в редовна форма на обучение в бургаско висше учебно заведение за придобиване на образователно-квалификационна степен "Бакалавър" или по специалност, за която се предвижда обучение само за степен "Магистър". Обучаващите се едновременно по две специалности /основна и допълнителна/ ще могат да кандидатстват само по основната специалност.

Студентите, които тази година са в първи курс, също могат да получат стипендия въз основа на успеха от матурите и участието им в олимпиади, преди постъпването им в университета. За останалите от втори и трети курс важи успехът от предходния семестър.

Финансовото подпомагане на студентите ще бъде в размер от 150 до 200 лева месечно, определен от експертна комисия.

Кандидатстването се извършва след записване за първи или следващ семестър, а стипендията се отпуска за един семестър. Стипендиите ще се разпределят не според семестриалните такси, а на база брой на студентите в приоритетни професионални направления.

Направленията, които дават право на стипендия на успешните и дейни студенти, вече ще включват, не само сектор информационни технологии, а и специалности, като "Право", "Технически науки", "Електроснабдяване и електрообзавеждане", "Икономика, администрация и управление", "Икономика и маркетинг на туризма", "Международни икономически отношения", "Бизнес администрация", "Педагогика", "Психология" и други.

Студентите, кандидатстващи за семестриална стипендия, трябва да подадат в деловодството на Община Бургас заявление по образец /Приложение No2/ и посочените в него документи.

Освен семестриална стипендия "Успешни студенти", новата програма на Община Бургас предвижда и награда "Студент на годината". Тя е еднократна финансова награда в размер на 600 лева и ще се връчва на официална церемония за награждаване на студенти, постигнали значими резултати в обучението или в научната дейност.

Приемът на студенти в предложените специалности от една страна е недостатъчен. От друга страна липсва мотивация, а понякога и средства, за да могат учениците да продължат обучението си в университет. Чрез програмата ще се стимулира развитието на тези специалности и ще се задържат младите хора в града.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: