Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаските земеделци в стачна готовност
Автор: Екип Burgas24.bg 15:51 / 03.02.2015Коментари (0)629
© Burgas24.bg
Земеделците в Бургаско са в стачна готовност. Това съобщи Теодор Иванов, член на УС на Съюза на зърнопроизводителите в Бургаско. Това е решено по време на провелата се среща на Националната асоциация на зърнопроизводителите в Арбанаси вчера.

Земеделците са недоволни от изискването на Министерството на финансите (МФ) цистерните им да бъдат свързани с НАП. Зърнопроизводители дават срок до 15 февруари, за да им бъдат изпълнени исканията. След това евентуално ще предприемат стачните действия, които първо ще бъдат по места и впоследствие в София.

Дневният ред на срещата е бил с 3 точки. Първата е била за текущо обсъждане и анализ на Министерството на финансите за наредба Н18. Става въпрос за нивомерите, които трябва да се слагат в мобилните инсталации за дизел. Изискването на МФ е да се сложат на всички съдове нивомери, които да дават информация към НАП.

Асоциацията на зърнопроизводителите се противопоставя твърдо на това изискване, защото тези нивомери са много скъпи и ще обслужват само определена част от търговците на нивомерите. Решението на земеделците е да видят каква е практиката в европейските страни.

"Пожелахме да останем по стария режим. По него само се даваше, когато заредиш гориво, да подаваш информация в НАП по електронен път. Третият вариант, който предложихме, е да има оцветено гориво. Това е гориво, което излиза без акциз от Нефтозавода. Искаме това гориво да бъде само за земеделски нужди. Такава практика има в големите европейски страни като Германия, Англия, Франция, Австрия. По този начин ще се облекчи режимът и ще може да се следи движението на горивата. Това гориво може да се слага само на тракторите. Така ще бъде по-евтино и по-безболезнено за земеделците", обясни Иванов.

Втората точка от дневния ред е обсъждане на предложението за подаване на сигнал до ДАНС. "В МФ има публикуван документ със заглавие "Анализ на промените по чл 118 от Закона за ДДС, който е в сила от 01 януари 2015 година. В този анализ е направено чисто математическа формулировка какво средногодишно потребление от дизелово гориво има в България. Оказва се, че се получава една разлика от средногодишното потребление и от декларираните средногодишни доставки, при което се получава разлика от 1 млн. 228 хил. 340 тона дизелово гориво. Това означава, че около 36,2% от общия тонаж е контрабандно гориво. От тези над 1 млн. лв. МФ обвинява земеделците, че техният дял е за 48%, което е жестока обида за земеделците. Излиза, че работим само с крадена нафта. Като отговор на този анализ нашата асоциация излезе с предложение да подадем сигнал до ДАНС. УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите реши да не влизат в конфронтация с ДАНС и изобщо с МФ. Решиха да направят медийна изява, която ще е утре в 11.30 часа в БТА", каза още Иванов. Трета точка е била "разни".

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евровизия 2024
Енергийна криза
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: