Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаският апелативен съд потвърди: 20 години затвор за Иван, убил земеделски производител
Автор: Екип Burgas24.bg 12:23 / 30.10.2023Коментари (0)990
© Burgas24.bg
Бургаският апелативен съд потвърди присъда с на Окръжен съд – Сливен, с която, подсъдимият Иван Георгиев е признат за виновен в умишленото убийство на Стоян Стоянов, като деянието е извършено с предумисъл, и е осъден на 20 години "лишаване от свобода“ при първоначален "строг“ режим. Престъплението е извършено на 20 юли 2020 г. в землището на село Панаретовци, община Сливен.

Със същата присъда подсъдимият е признат за виновен в това, че на неустановена дата и място е придобил и до 07.08.2020 г. в село Панаретовци държал огнестрелно оръжие - сигнално-газов пистолет "ИЖ 79-8“ /Байкал/ със заличен номер, преработен в боен пистолет кал. 9х18 мм, като оригиналната му цев е подменена с бойна /нарезна цев/, без да е имал за това надлежно разрешение.

След осъществена цялостна служебна проверка на първоинстанционната присъда, въззивният състав направи заключението, че в хода на настоящото наказателно производство и при постановяване на акта на Окръжен съд – Сливен не са допуснати нарушения на процесуалните правила.

Според двете съдебни инстанции мотивите за престъплението са свързани със споровете и конфликтите между подсъдимия и пострадалия, последвали след продажбата на обощната градина, собственост на Иван Георгиев, на пострадалия Стоян Стоянов, финансовите затруднения, които имал подсъдимия още от 2017 г., и допълнително появилите се финансови проблеми заради предстоящите санкции от ДФ "Земеделие“.

В пълно съответствие с наличния по делото доказателствен материал, в това число и с дадените във въззивното съдебно следствие обяснения на подсъдимия, съдът приема, че Иван Георгиев с активното си поведение, реализирано чрез произвеждането на два етапа на общо девет изстрела с огнестрелно оръжие - сигнално-газов пистолет "ИЖ 79-8“ /Байкал/ със заличен номер, преработен в боен, е причинил на пострадалия общо девет огнестрелни наранявания, като настъпването на смъртта е било неизбежно.

Безспорно е установено по делото наличие на умисъл у подсъдимия, който съзнателно е желаел да лиши от живот пострадалия Стоянов.

Втората инстанция намира и за законосъобразен изводът на първостепенния съд, че подсъдимият Георгиев е извършил убийството предумишлено, тъй като в хода на съдебното производства са безспорно установени квалифициращите признаци на предумисъла - решението е взето предварително, в сравнително спокойно и хладнокръвно състояние и при обсъждане на мотивите "за“ и "против“ извършване на престъплението.

Последвалото след убийството поведение на подсъдимия, насочено към скриване трупа на жертвата и заличаване следите на авторството си, също е в подкрепа на извода за наличието на предумисъл, коментират апелативните съдии в акта си.

Относно вида и размера на наложеното наказание въззивната инстанция преценя че, както исканията на поверениците на частните обвинители за налагане на по-тежкото наказание "доживотен затвор“, така и искането на защитниците на подсъдимия за намаляване размера на наложеното наказание "лишаване от свобода“ са неоснователни.

 Според апелативния съд наложеното наказание напълно съответства на вида и интензитета на престъпното посегателство, на причинения съставомерен резултат, на реализирания с деянието квалифициращ признак и на високата обществена опасност на личността на подсъдимия.

Наред с това, то ще допринесе за постигане на всички цели на наказателната репресия и най-вече на личната превенция – да се обезпечи поправяне, превъзпитание и предупреждение на подсъдимия.

Наложеното наказание "лишаване от свобода“  в размер на 20 години ще способства за постигане и на генералната превенция чрез предупредително и възпитателно въздействие спрямо другите членове на обществото в насока спазване на законите и въздържане от престъпни прояви.

Решението на Апелативен съд – Бургас подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на Република България в петнадесетдневен срок от съобщаването на страните.



Още по темата: общо новини по темата: 4
26.03.2024 »
12.04.2022 »
12.03.2021 »
10.08.2020 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: