Бургаският апелативен съд разгледа въззивно дело за контрабанда на наркотични вещества в особено големи размери

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:01 / 02.12.2015
660
Апелативен съд Бургас разгледа наказателно дело №235/2015 г., образувано по жалба на Искрен Стефанов срещу наложена спрямо него осъдителна присъда от Окръжен съд Бургас.

На 20.06.2015 год. Бургаският окръжен съд го е признал за виновен в това, че на 26.09.2014 год. около 08:50 ч. на ГКПП "Малко Търново", с лек автомобил "Мерцедес", модел "Е 290 ТД", негова собственост и лично управляван, без надлежно разрешително, направил опит да пренесе през границата на страната високорисково наркотично вещество с нето тегло 47 443,400 грама на обща стойност 1 186 085 лева. Предметът на контрабандата - наркотикът, е в особено големи размери и случаят е особено тежък, като изпълнителното деяние не е довършено по независещи от волята на дееца причини. Стефанов е заловен при проверка на превозното средство на трасе за обработка на изходящи автомобили от Република България към Република Турция. Във фабрични кухини в багажника на автомобила са намерени 30 броя пакети с хапчета, които при извършения на място полеви наркотест са реагирали на метамфетамин. В заключението на вещото лице по назначената в досъдебното производство химическа експертиза е посочено, че изследваното вещество е "3,4-метилендиоксиметамфетамин (MDMA, екстази)". То е поставено под контрол в Списък І - "Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарна медицина" от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, във връзка със Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

Решаващият първоинстанционен съд е разгледал делото по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият се е отказал от разпита на един свидетел и изслушването на вещите лица, които са изготвили химическата и съдебно-техническите експертизи. Стефанов е дал съгласие, събраните в досъдебното производство показания и експертните заключения да бъдат приобщени към делото и ползвани от съда при постановяване на присъдата. Съдът му е наложил наказание 10 години лишаване от свобода, което да бъде изтърпяно при първоначален строг режим и глоба в размер на 100 000 лева. Съдебният състав е постановил да се отнеме в полза на държавата предметът на престъплението - наркотичното вещество, което да бъде унищожено, както и превозното средство, послужило за извършване на престъплението.

Стефанов обжалва този съдебен акт, като моли да му бъде наложено по-леко наказание. Неговият защитник обоснова молбата с наличието на смекчаващи отговорността на подсъдимия обстоятелства - чисто съдебно минало и грижите, които Стефанов полага за две семейства и пет деца. Пълномощникът счита присъдата за твърде тежка. Той посочи, че е съдействал и на разследващите органи в досъдебното производство. Прокуратурата е предложила на обвиняемия да се признае за виновен в извършеното престъпление и да сключи споразумение с наказание шест години и половина, но той е отказал. Стефанов е искал делото да влезе в съда, за да се разкрие обективната истина и да бъдат осъдени истинските виновници.

Пред апелативните съдии подсъдимият заяви, че не е виновен и оспорва всички събрани доказателства в наказателния процес, както и изводите, посочени в мотивите към присъдата на първоинстанционния съд.

"Ако съм автор на това деяние, щях да прекарам наркотика, но не съм. Баща съм на пет деца", каза Стефанов и помоли съда да намали размера на наказанието.

Представителят на Апелативна прокуратура Бургас се противопостави на искането. Той посочи, че обвиняемият оспорва два момента - че не е знаел за наркотика, който превозва и размера на наказанието. Прокурорът намира, че правилно първоинстанционният съд е приел Стефанов за виновен за извършеното престъпление, като подробно е мотивирал този извод и възраженията, посочени в жалбата на обвиняемия са неоснователни. Според държавния обвинител първата инстанция е проявила достатъчно снизходителност към него при определяне на наказанието, като е посочила, че извършеното деяние е опит и престъплението не е довършено. Той счита наказанието за законосъобразно и правилно и помоли въззивния състав да потвърди присъдата на Бургаския окръжен съд.

Апелативен съд Бургас, след като изслуша пледоариите на страните, обяви делото за решаване и определи Стефанов да остане задържан в ареста до приключване на наказателното производство. Съдът ще се произнесе в 30-дневен срок.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Община Бургас подписа споразумение с УАСГ
Пиян към продавачка: Защо не вземеш да ми врътнеш една… Какво пос...
Станимир Апостолов, зам.-кмет на Бургас открива конференцията Dig...
Бургазлии се възмутиха от състоянието на детска площадка в център...
Скръбна вест: Почина уважаван бургаски лекар
Випуск 2024 на ППМГ отпразнува завършването си с интересен спекта...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).