Бургаският музей отбелязва професионалния си празник с две изложби в Етнографската експозиция

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:13 / 16.05.2017
1321
В 10:30 ч., на 18 май, в Етнографската експозиция (ул. Славянска 69), ще бъдат открити изложбите "Моят предмет в музея: Българските бежанци в нашата памет" и "Разрушение и съзидание - архитектурното творчество на Колю Фичето". С тях Бургаският музей ще отбележи 40 години Международен ден на музеите. Датата 18 май е избрана от ИКОМ за Международен ден на музеите през 1977 г. Оттогава събитието се чества ежегодно от музеите в целия свят, а празникът има за цел да повиши общественото възприятие на ролята им в развитието на общество.

Изложбата с предмети на граждани е успешният завършек на първата кампания от инициативата на Регионален исторически музей Бургас "Моят предмет в музея". Тя цели да приобщи бургазлии към музейното дело за проучване и популяризиране на местната история и култура. Всеки заинтересован бе поканен да участва с нещо лично в експозиция на определена тема, а първата избрана бе "Българските бежанци в нашата памет". Граждани от цяла Бургаска област донесоха предмети в Етнографския музей и споделиха историята на родовете си, а музейните работници вече са подбрали най-интересните от тях. Предметите ще останат в изложбената зала до края на месец май.

Изложбата "Разрушение и съзидание - архитектурното творчество на Колю Фичето" гостува в Етнографския музей по покана на Регионален академичен център Бургас и ще бъде открита от проф. Севдалина Турманова - зам.-областен управител на област Бургас. Тя е дело на Регионален академичен център Враца, Института по математика и информатика при БАН и Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Изложбите може да видите и в Нощта на музеите - 20 май (събота).


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Зоопаркът в Бургас с разнообразна програма в празничните дни – от...
Облаци и едва 17 градуса за Бургас утре
Хотелиер на морето: За Великден пакетите струват около 150-170 лв...
Дете е със сериозни изгаряния след взрив на газова бутилка в Хаск...
Хиляди полякини атакуват това лято нашето море
Какво се случва с продажбата на "Лукойл" и може ли рафинерията да...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).