Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаският музей се отчете за свършеното през 2014 г.
Автор: Екип Burgas24.bg 11:27 / 25.03.2015Коментари (0)827
Бивши и настоящи студенти от
"Професор д-р Асен Златаров":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
През 2014 г. РИМ-Бургас осъществи 10 археологически проучвания - 2 редовни и 8 спасителни, в Бургас, Поморие и Ахтопол. На п-в Форос се откри и напълно проучи раннохристиянска базилика от VІ в., комплекс от постройки от V-VІ в. и римската вила от ІІІ в. Една от най-атрактивните находки беше откриването на латрина - тоалетна, от VІ в. Предстои тя да бъде експонирана в Археологическия музей.

Римската вила е била измазана с фина мазилка, боядисана в червен цвят. Особеният нюанс на цвета е известен в науката като "помпеанско червено", подобно на разкритите при разкопките и по същия начин оцветени богати сгради в Помпей, Италия.

На Акве калиде продължи проучването на южния басейн на късноантичната баня. Откри се внушителен канал, отводняващ басейните, и редица интересни находки.

В Русокастро продължи работата по изследването на тайния проход с кладенеца на крепостта. Откри се втора кула в прохода и бяха добити ценни находки. Местни жители предоставиха на музея оловен печат на българския цар Петър и царица Мария от Х в. - единствения засега, открит в Тракия.

През 2014 г. са отпечатани или дадени за печат 16 авторски и 10 съавторски научни статии и съобщения, изготвени от специалистите на музея. Представени са и десетки статии, съобщения, интервюта и др. на печатни и електронни медии.

Бяха изготвени и представени три нови експозиции - "Островът на лечителката" на о-в Св. Анастасия; "Съкровищата на Бургаския музей" в археологическата експозиция и "История на Бургас" в историческата експозиция. Допълнително бяха експонирани, самостоятелно и с други музеи, още 7 изложби в Бургас, Шумен, Царево и Ахтопол.

Особено внимание бе обърнато на публичната работа на музея. Осъществени са 2 седмични лектории, продължи и засилената работа с ученици в "Еко клуб Вая", "Лятно училище" в Природонаучния музей, "Работилница за мартеници", "Великденска багрилница за яйца", Общоградско лазаруване и мн. др. - общо 16 подобни изяви.

Благодарение на сътрудничеството между музея и Бургаския свободен университет се осъществи кръгла маса на тема "Музеи и училищно образование", беше представена една изложба и изпълнен проект за дигитализация на иконите от историческата експозиция.

В партньорство с университета "Асен Златаров" специалисти от музея бяха наставници на студенти от висшето училище при провеждането на учебните им практики.

Бяха отпечатани 6 бр. нови рекламни материали на РИМ-Бургас, изготвени 12 нови сувенири на Бургаския музей, изработени и монтирани са 4 нови указателни табла за бургаските музеи.

Още в началото на 2014 г. беше започната пълна инвентаризация на отдел "Археология". До настоящия момент над половината от фонда му е проверен. Извършени бяха и пълна инвентаризация на отдел "Етнография" и репрезентативни инвентаризации на отдел "Природа" и отдел "История".

Обособени бяха кабинет за работа с ученици в Етнографския музей, ремонт и оборудване с реквизит на залите за експозициите "Съкровищата на Бургаския музей" и "История на Бургас".

Благодарение на проведена дарителска кампания, бяха приети дарения в размер на 5 компютъра от Първа инвестиционна банка, 9 компютъра от Община Бургас, 2 плазмени телевизора с големи размери от Търговски магазини "Зора". Отново като дарение, фирма "Андела" АД предостави на Бургаския музей 60 т. фин каменен материал за консервация на раннохристиянската базилика на п-в Форос.

Осъществена бе и още една дарителска кампания - за реставриране на икони от фонда на отдел "История". Тя беше напълно успешна - възстановени бяха 3 икони.

Благодарение на спечелен от музея проект, финансиран от фондация "Америка за България", се проведе трета дарителска кампания. От нея се събраха средства, благодарение на които в момента се реди нова зала в Природонаучната експозиция на музея - "Вкаменелости".

В резултата на всичко това, през 2014 г. се постигна увеличение на посетителите спрямо 2013 г. с 35 %, увеличение на приходите на музея от посещения с 68%, увеличение на приходите от музейна дейност с 35%. Така общият процент от увеличение на всички приходи от посетители, сувенири, такси и др. е повишен с 52%.

Представените резултати са постигнати, благодарение не само на усилията на музея, но и на екипната работа в партньорство с редица обществени организации, на първо място сред които сме длъжни да откроим ролята на Община Бургас, на която изказваме своята благодарност.

През 2014 г. Бургаския музей направи едно от най-важните открития в своята история. До разбитата реликварийна камера на базиликата на п-в Форос, беше открита оловна ампула - реликварий. Тя е с размери: дължина 22 мм., диаметър 17 мм. От едната й страна е представен равнораменен кръст в медальон, а от другата - два вписани един в друг равнораменни кръстове. Шийката двустранно също е украсена с кръстове. Ампулата е с една дръжка, втората липсва. Датира се от VІ в.

Подобни находки са поклоннически атрибути. В тях са се съхранявали реликви - елей от гроб на светец, светена вода от особено почитано място и др. През VІ в., когато поклонничеството е особено силно, пилигрими от целия християнски свят са се стичали в Светите земи. В тях има няколко поклоннически центъра - на първо място Йерусалим, където е Гробът Господен, Абу Мина в Египет с гроба на св. Мина, Антиохия с гроба на св. Симеон, Селевкия с гроба на св. Текла, о-в Хиос с гроба на св. Исидор, Ефес с гробовете на св. Йоан Богослов, св. Мария Магдалена и св. Тимотей. В тези центрове се произвеждали основно глинени ампули за светена вода.

От този период са известни общо 43 оловни ампули от целия свят. 20 от тях са открити в базиликата "Св. Йоан Предтеча" в Монца, Италия, и са дар от ломбардската кралица Теоделинда в нач. на VІ в. 16 от тях са открити в гроб в абатството Сан Коломбино в Бобио, близо до Милано. Една е намерена в абатството Сен пер де Каселес в Испания.

Извън тези центрове, три се съхраняват в Германия и четири -в САЩ. Всички те са изработени в Йерусалим и са с изображения на евангелски сцени. Въпреки че са от олово - каквато е ампулата от Форос, те се различават от нея.
От проучванията се изясни, че размерът на ампулата от Форос и нейните изображения са идентични с една група глинени ампули, произвеждани в Ефес. Затова и на този етап приемаме, че реликварият от Бургас е от този поклоннически център и според научните изследвания трябва да се свърже с култа към св. Йоан Богослов. Този светец е особено тачен от ранните християни. Той е бил любим ученик на Исус Христос. Според Библията, когато е разпнат на къста, Спасителят поръчва именно на него след смъртта му да се грижи за св. Дева Мария. Св. Йоан Богослов се заселва в Ефес заедно със св. Богородица и св. Мария Магдалена. Тук той написва Апокалипсиса и свършва земния си път. Според исторически извори, веднъж в годината - на 8 май, когато се чества св. Йоан, поклонници от цял свят се стичали на гроба му в базиликата в Ефес, над който имало скала. Пилигримите обсипвали скалата с розов цвят. На следващия ден, върху камъка по чудодеен път се появявал прах, който лекувал всякакви болести. Именно него поклонниците събирали в реликварии и отнасяли по родните си места като знак за поклонението им и като апотропей.

Според някои учени, този прах е бил цветен прашец от розите, с които е бил отрупван гробът на светеца. Затова на този етап от проучванията трябва да приемем, че пилигрим от крепостта Порос е извършил поклонение на гроба на св. Йоан Богослов в Ефес, откъдето е донесъл ценната реликва с лечебен прах.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: