Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаският музей събра над 8 хил. лв. от дарения за реставрация на икони
Автор: Екип Burgas24.bg 16:33 / 29.01.2020Коментари (0)1076
©
Резултатите от проведената от Регионален исторически музей – Бургас кампания за събиране на средства за реставрация на икони, бяха оповестени по време на пресконференция. Общата постъпила от дарения сума през миналата година е над осем хиляди лева.

“Тази кампания е много важна за нас. Иконите, за които става въпрос, са били обект на кражба още преди двадесет години. Конфискувани са от полицията и са предадени на бургаския музей. За съжаление една голяма част от тях бяха в лошо състояние. Поради тази причина вече седма година ние организираме кампании за събиране на средства, като за този период са реставрирани седем икони. През последната година, 2019, кампанията ни беше особено успешна. Голяма част от обществото се отзова и хората дариха средства за каузата", каза по време на пресконференцията д-р Милен Николов-директор на РИМ – Бургас. Той благодари на всички дарители и обясни, че работата по възстановяването на експонатите предстои, тъй като в зависимост от състоянието им, процесът може да продължи до две години.

Защо иконите на РИМ – Бургас са толкова ценни, разказа главният уредник на Историческата експозиция Иванка Делева. Тя подчерта, че колекцията ненапразно е наречена "Спасени съкровища", защото съдбата, която са имали иконите и това, което ги е довело до музея, наистина ги спасява. За нашите деца - за да видят и те това, което сме наследили от предците си.

"В музея иконите са обект на проучване, на изследване и това дава възможност за разкриването на тяхната богата същност", каза още Иванка Делева. И увери, че експонатите в иконната зала са едни от предметите, които се радват на най-голям интерес сред посетителите.

«Можем да Ви уверим, че средствата, които са постъпили във връзка с проведената дарителска кампания са предназначени, по волята на дарителите, само за тази цел и за това ще бъдат използвани», заяви още главният уредник на Историческата експозиция.

"От началото на кампанията, иконите, за които е предвидено да бъдат реставрирани, са 19 на брой. 12 от тях вече са реставрирани. За част от тях средства е осигурила Община Бургас. Една от иконите е реставрирана безвъзмездно от бургаския художник Митко Иванов, а три от експонатите са възстановени по проект на РИМ – Бургас, финансиран от Министерство на културата", разказа Иванка Делева. И съобщи, че две от наскоро реставрираните икони – на Свети Пантелеймон и на Света Богородица, предстои да бъдат показани в Нощта на музеите през месец май. Иконите на Свети Димитър, на Св. Св. Петър и Павел и на Свети Архангел Михаил са в процес на реставрация.

Още седем икони предстои да бъдат реставрирани, като по-голямата част от средствата, необходими за това вече са събрани.  

На събитието присъстваха и голяма част от дарителите, за които бяха подготвени благодарствени грамоти. Те им бяха връчени от заместник кмета по култура, туризъм и спорт на Община Бургас Диана Саватева и от директора на РИМ – Бургас д-р Милен Николов.

"Радвам се, че тази инициатива е увлякла и е събрала в една общност хора, които вероятно не се познават и може би никога няма да се срещнат. Но те по някакъв начин са станали партньори в спасяването на нашите икони. Мисля, че тази инициатива има капацитет да продължи. Защото смисълът е точно в това - хората да бъдат информирани и да знаят повече какво притежаваме ние като културно – историческо наследство. Една от нашите общи цели – с музея, с ръководството и с хората, които работят в музея, е да направим по-явни, по-видими постиженията в тяхната работа до сега. И да покажем на по-широк кръг хора какво се крие зад стените на всички бургаски музеи", изрази своята съпричастност към каузата Диана Саватева.

Колекцията "Възрожденски икони“ на Бургаския исторически музей е една от най-специалните за културната институция. Повечето от иконописните творби (общо музейните икони са 56) постъпват след полицейски акции и имат интересна съдба. Първите двадесет и пет от иконите са предадени на отговорно пазене през 1995 г., а след това окончателно оставени в музея. Принадлежат към Тревненската художествена школа. Научното изследване на иконите среща сериозно затруднение поради отсъствието на изходни данни - къде са намерени, от кои църкви са отнети, липсват подписи на зографи и датировка.

През 1998 г. още петнайсет големи икони са предадени на съхранение в музея. През 2004 г. с постановление на Районна прокуратура Бургас и тези реликви се завеждат във фонд "Възраждане“. Почти всички, още тогава се нуждаят от аварийно укрепване, почистване и реставриране. Десетилетие след това липсата на финансови средства спъват първоначалните намерения. Едва в последните няколко години (от 2014 г. до сега) Регионалният исторически музей категорично си постави за цел "спасените“ икони да бъдат реставрирани. За това помогна специалната дарителска кампания, чийто резултат са дванадесет вече възстановени икони. В началото на кампанията са включени деветнадесет икони, от които само седем все още не са реставрирани. По-голямата част от средствата за тези седем са вече събрани и предстои и тяхното поетапно реставриране.  През 2018 г. беше проектирана нова Иконна зала, където са подредени по-голямата част от живописните творби и всяка следваща възстановена икона заема свое място в това пространство.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: