Бургаският съд отказа да даде на Гърция наш затворник

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:45 / 03.11.2016
940
Окръжният съд на Бургас отказа да изпълни Европейска заповед за арест издадена спрямо лицето Васил И. от 31.01.2008 г. на Апелативен съд - гр. Патра, Република Гърция и Европейска заповед за арест от 01.03.2017 г. на Апелативен съд - гр. Лариса, Република Гърция. Съдът прие да се приведат в изпълнение наказанията "Лишаване от свобода" на българския гражданин, който в момента е в Затвора Бургас, с влезли в сила решения от 10.04.2006 г. на Апелативния съд в Патра и решение от 01.03.2007 г. на Апелативния съд в гр. Лариса.

Бургаският окръжен съд като взе предвид представените по делото доказателства, съдържанието на Европейските заповеди за арест и становищата на страните, установи, че се касае за престъпления (кражби), които са такива и по наказателното законодателство на Република България, като това обстоятелство съответства на чл. 36, ал. 2 от Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест. Съдът намери, че не следва да бъде уважено искането на съдебните власти на Република Гърция и исканото лице да не бъде предадено за изпълнение на влезли в сила присъди в тази държава. (Европейска заповед за арест издадена на 31.10.2008 г. от Апелативен съд - гр. Патра и Европейска заповед за арест издадена на 01.03.2017 г. от Апелативен съд - гр. Лариса) Съгласно чл. 40, ал. 1, т. 4 от ЗЕЕЗА исканото лице е български гражданин, който понастоящем се намира в Затвора - гр. Бургас, където изтърпява наказание "Лишаване от свобода" по наказателно дело на Районен съд - Нова Загора. Освен това на производство в Окръжен съд - Бургас е наказателно дело по реда на чл. 44, ал. 13, вр. ал. 11 ЗЕЕЗА, с оглед признаване на влезли в сила присъди срещу Васил И. в Република Гърция по други Европейски заповеди за арест, за извършени от него престъпления на територията на страната, с общо наказание 10 години "Лишаване от свобода".

Бургаският окръжен съд, в своето становище се съобрази и с изразеното несъгласие на исканото лице да бъде предадено на гръцките съдебни власти.

Решението на Окръжен съд - Бургас подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Бургас в петдневен срок.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Пъстро шествие, концерт и разнообразни събития в Бургас за 24 май...
Почина д-р Красен Генев
Важно за шофьорите по магистрала "Тракия", които ще пътуват посок...
Сливенската епархия избира претендентите за следващ митрополит
Бургазлийка ще премине по червения килим в Кан
Кметът на Бургас празнува


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).