Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаският съд потвърди Европейска заповед за арест
Автор: Екип Burgas24.bg 16:12 / 20.06.2022Коментари (0)649
© Burgas24.bg
Бургаският апелативен съд потвърди изпълнение на Европейска заповед за арест /ЕЗА/, издадена от компетентните органи в гр. Хага, Кралство Нидерландия, на българския гражданин Осман Ю., с която се иска предаването му за наказателно преследване във връзка с извършено от него престъпление на територията на европейската държава.

Решението на Окръжен съд – Ямбол за допускане изпълнението на ЕЗА беше обжалвано от защитника на исканото лице Осман Ю. от гр. Ямбол пред Апелативен съд – Бургас. Апелативните съдии са намерили жалбата за неоснователна.

Въззивната инстанция посочва, че споделя изцяло доводите на първоинстанционния съд за наличие на всички законови основания изпълнение на Европейската заповед за арест по отношение на исканото лице.

ЕЗА е издадена въз основа на заповед за задържане на Осман Ю., заподозрян в извършване на престъплението "трафик на хора“, като за времето от май 2018 г. до април 2019 г. в района на гр. Ротердам, заедно със заподозряната Е.А. взимал парите на потърпевшата И., които тя изкарвала от проституция.

Съгласно законодателството на издаващата държава престъплението се наказва с лишаване от свобода за максимален срок от 15 години. Деянието, представлява престъпление и по българския НК.

Настоящият съд е намерил, че както е посочила и първата инстанция, не са налице основанията за отказ за предаване на исканото лице. Престъплението, за което е издадена ЕЗА, не е амнистирано в Република България и не попада в нейната наказателна юрисдикция, Осман Ю. не е осъден за същото престъпление с влязла в сила присъда на българския съд или съд на трета държава членка, нито изтърпява или е изтърпял наказание за това престъпление, не се явява малолетно лице, съгласно българското законодателство, няма данни за висящи досъдебни производства на територията на страната ни срещу него.

Въззивният състав посочва, че във връзка с ЕЗА са били дадени необходимите гаранции за връщането на българския гражданин, ако му бъде наложено наказание лишаване от свобода, за изтърпяване на наказанието на територията  на Република България.

Бургаският апелативен съд намира, че решението на Ямболския окръжен съд относно допускането на ЕЗА и предаването на исканото лице следва да бъде потвърдено. До фактическото предаване на Осман Ю. на властите в Кралство Нидерландия, той остава с мярка за неотклонение“ задържане под стража“.

Решението на Апелативен съд – Бургас е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Великден 2024 г.
Съдебна реформа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: