Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаското пристанище ще си сътрудничи с това в Марсилия
Автор: Екип Burgas24.bg 14:14 / 05.12.2016Коментари (0)1115
©
Меморандум за сътрудничество беше подписан от ръководителите на "Пристанище Бургас" ЕАД и "Пристанище Марсилия-Фос". Подписи под документа положиха изпълнителният директор на бургаското пристанище Диян Димов и президентът на пристанището в Марсилия Кристине Кабо Уерел. 

Меморандумът беше сключен по време на първия Средиземноморски пристанищен форум (Med Ports Forum 2016), който се проведе в Марсилия, Франция в периода 29-30 ноември. Основните теми заложени в документа са подобряване ефективността на пасажерската и товаро-разтоварна дейност на базата на обмяна на добри практики, обучение на персонал, мониторинг и контрол на сигурността, развитие на бъдещи общи европейски проекти. Промотиране на районите на Средиземно и Черно море на международния круизен пазар е друга от целите на новото сътрудничество. 

Основен фактор, допринесъл за реализирането на двустранната инициатива е ролята на марсилските пристанищни власти в проектирането и изграждането на порт Бургас в края на 19 век. Под ръководството и прякото участие на инж. Адолф Герар (Жерар), главен инженер и директор на пристанище Марсилия в периода 1895-1897 г. пристанище Бургас изгражда своя съвременен облик и пристанищна инфраструктура - източния вълнолом, 600 метра кейов фронт с тил, закрити складове - магазии. Реновираната "Магазия-1" със съхранената над 100 годишна подпокривна нитована конструкция "Айфел", френските фарове в порта и марсилския камък по челния кейов фронт на трето и четвърто корабни места са действащите обекти, които сближават двата порта.

Инициативата за провеждането на Med Ports Forum е на най-големите пристанища в Средиземно море - Марсилия, Барселона и Геноа. Домакинът порт Марсилия е най-голямото френско пристанище с годишен товарооборот от почти 100 милиона тона товари и 2 милиона обслужени туристи от пасажерски кораби. В събитието участваха над 80 представители на Европейско-Средиземноморски пристанища, експерти и заинтересовани страни в сектора на морския транспорт. Бургаското пристанище участва във форума по специална покана на ръководството на пристанището в Марсилия и беше единственият участник извън региона на Средиземно море.

Средиземноморският пристанищен форум преследва две основни цели. Първата е сътрудничество и бизнес - развитие на региона, основано на максимата, че успеха на едни зависи и от успеха на другите. Втората цел - използване на форума за платформа на обмен на идеи за ефективна морско-пристанищна логистиката.

Темите: Морска стратегия в Средиземноморието; Сигурност и околна среда; Обучение и Морско образование; Морски магистрали бяха обект на професионалната и експертна дискусия, в която активно участие взеха и представителите на порт Бургас. Изпълнителният директор Диян Димов и Стойчо Димов, ръководител "Маркетинг и европейско сътрудничество", представиха добрите практики в пристанище Бургас по повишаване квалификацията на персонала и обучението на млади специалисти и стажанти по европейско финансираните програми за заетост. Участието на големите "играчи" в морския превоз и опериране - "GRIMALDI Lines", DFDS, "Kuehne + Nagel", CMA CGM's създаде условия за обективен дебат по предизвикателствата пред пристанищата по въпросите за ефекта от увеличаване на морските линии на по-къси или по-дълги разстояния, адаптирането на морската търговия към продължителния свръх капацитет от корабен тонаж; алтернативност и предпочитан вариант "порт до порт" или "врата до врата".

За бургаския държавен пристанищен оператор участието във форума и подписването на важния Меморандум откриват нови възможности за пряк обмен на професионална информация и експертиза, обучение на специалисти и работници по програмите на пристанище Марсилия, реализиране на съвместни културно-исторически инициативи, като част от круизното-туристическо направление, участие в допустими проекти по програмите на Европейския съюз.

Първата инициатива между двата порта ще бъде изработването от марсилски камък на символичен паметен знак за запазената и съхранена "Магазия 1", който официално да бъде открит от представителите на марсилския порт в Бургас.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: