Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургазлии дадоха своите идеи за възраждане на пл. "Св. Св. Кирил и Методий"! Какво мислите за тях?
Автор: Екип Burgas24.bg 12:11 / 21.02.2020Коментари (0)2220
©
Огромен интерес предизвика публичната дискусия за възраждане на емблематичния площад "Св. Св. Кирил и Методий", заключен между първото училище, храм - паметника и Филхармонията в Бургас.

"С този форум искаме да създадем среда да се раждат идеи. Това е първата от серия публични срещи, с които ще се опитваме да активизираме творческата енергия на бургазлии. Ние сме тук за да изслушаме различните виждания и възможности за развитие на това арт пространство" - каза Диана Саватева, зам.-кмет по "Култура, туризъм и спорт" по време на дискусията.

От Държавна опера Бургас, към която е концертната зала "Проф. Иван Вульпе", предложиха църквата и останалите сгради да станат естествен декор и да се поставят представления на открито. Отец Петър и директор Няголова споделиха, че биха подкрепили всякакви инициативи, стига те да не са в разрез с църквата или с училището.

"Моята идея е акцентът да пада върху едно художествено произведение. То ще обедини две послания - от една страна ще се превърне в притегателен център за бургазлии и гости, от друга- ще постави съвременен отпечатък на мястото." - сподели Венелин Шурелов, доцент, катедра "Изкуствознание", член на Сценографската гилдия към Съюза на артистите в България.

Последва предложение на доц. Йохан Йотов от филиала на Националната художествена академия в Бургас. Той предложи да се сложат обемни знаци на Глаголица, на които са били написани първите преводи на църковна литература.

На обсъждането присъстваха и бургазлии, които живеят в сградите в близост. Всички те изразиха мнение, че искат площада да предлага повече зеленина и пейки, за да може хората да се задържат на него.

Не липсваха и романтични предложения за пеещи люлки, камбани, арт инсталации.

"Площадът е с глухи фасади, които могат да се полз
©
ват като екрани за интерактивна дейност. Най-представителната сграда е храма. Главният вход на храма е обърнат към площада и това пространство винаги е имало функцията да води към него. Това е историята на града и няма как да я загърбим, мислейки, че блокирайки мястото със зелени площи и обеми, няма да се наруши неговата историческа характеристика. Това е място, където се провеждат религиозни събития и по Коледа, и по Великден. Според мен площадното пространство трябва да е свободно и да се насища с мобилни инсталации, декори, преместваеми инсталации основно за културни събития", заяви арх. Илиева.

 На срещата присъства още директорът на Регионалния исторически музей - Милен Николов, Данка Георгиева -директор на Държавна агенция Архиви, Добрин Вътев - председател на Дружеството на бургаските художници, общински съветници, архитекти и граждани.

Всички идеи ще бъдат обобщени и анализирани.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Детска болница в Бургас
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: