Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургазлии искат Общината да насочи усилия към малките улички и междублокови пространства
Автор: Екип Burgas24.bg 09:57 / 24.09.2015Коментари (2)1865
© Burgas24.bg
"Интензивна е подготовката на проектите, които ще бъдат финансирани през новия програмен период. Нашата амбиция е Бургас да бъде отново сред първенците и още в рамките на първия възможен срок да подаде своята инвестиционна програма, която е основата за финансиране на проекти по ОП "Региони в развитие" - 2014-2020. До 30 септември ние ще подадем към управляващия орган нашата инвестиционна програма", посочи за Burgas24.bg Атанаска Николова, зам.-кмет по "Европейски политики и околна среда" в Община Бургас.

Заложените проекти вече многократно са били подложени на обществено обсъждане. Те са предимно свързани с подобряване на градската среда в "Меден рудник", "Възраждане" и централна градска част. "С помощта на гражданите бяха определени приоритетните обекти, с които ще стартира тази инвестиционна програма, която е изключително амбициозна. Много са и обектите, които вече са приоритизирани в сферата на образователната и културна инфраструктура. Стартираме с реконструкцията на бившия дом за деца, лишени от родителски грижи "Коджакафалията", който става част от ПМГ и Гимназия за изучаване на романски езици. През изминалия програмен период нашите усилия бяха насочени към ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в училищата и детските градини. Сега усилията ни са насочени вече към благоустрояване на дворовете на училищата и създаване на добри и модерни условия за спорт на учениците", посочи Николова.

Обектите, част от културната инфраструктура, които са приоритет и за гражданите, и за Общината, също са определени. Сред тях са реконструкцията на Дома на нефтохимика, бившата Немска болница, която ще се превърне в модерен градски музей и библиотека. "Сред приоритетните обекти са и изграждането на парк на миниатюрите в парк "Езеро". Изключително голяма подкрепа от страна на гражданите намери проектът за планетариум и този за градска галерия. Очевидно културната инфраструктура е тема, която вълнува бургазлии", счита зам.-кметът Николова.

По време на обществените обсъждания станало ясно, че желанието на гражданите е усилията да бъдат насочени повече към малките улички и междублокови пространства, поради нуждата за създаване на достъпна среда.

"Темата, която вълнува бургазлии е безопасност, достъпна среда, осигуряване на достатъчно паркоместа, на детски и спортни площадки и зелени зони в жилищните квартали. В рамките на програма "Региони в растеж" голяма част от инвестициите ще бъдат насочени в изграждане на такива междублокови пространства, които да създават условия за достъпност, безопасност и спорт. Такива са в "Меден рудник", "Възраждане" и Централна градска част. Приоритетно ще се осъществи реконструкцията на ул. "Батенберг", като паралелно с това ще се насочат усилията към малките улички в зоната между "Батенберг", Морска гара и хотел "България", като идеята е да се възстанови духът на стария Бургас, така че реконструкцията да възвърне културния и естетическия вид на града", каза още Николова.

"Сред проектите, които ще стартират максимално бързо, или поне това е нашето желание, е площад "Жени Патева". Амбицията ни е заедно със санирането на сградата на Стария съд Общината да насочи ресурс към благоустрояване на площада, за да има цялостна визия за района. Започват дейности по част от междублоковите пространства в "Меден рудник". С висок приоритет за нас, и се надявам бързо да се случи, е пешеходният подлез в "Меден рудник", които е в изключително тежко състояние, както и част от улиците, които са около него", добави още тя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.09.2015 г.
0
 
 
Междублоковото пространство между бл.37 и Клиника Лайф. От 40 години не е облагородяван. Даже няма асфалтирана улица. Докога?
0
 
 
Пиротска и Трайко Китанчев кога??? Лиляна Павлова що не дойде да види законът й, забраняващ самостоятелното саниране, какво всъщност прави.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: