Бургазлии искат Общината да насочи усилия към малките улички и междублокови пространства

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
09:57 / 24.09.2015
1894
"Интензивна е подготовката на проектите, които ще бъдат финансирани през новия програмен период. Нашата амбиция е Бургас да бъде отново сред първенците и още в рамките на първия възможен срок да подаде своята инвестиционна програма, която е основата за финансиране на проекти по ОП "Региони в развитие" - 2014-2020. До 30 септември ние ще подадем към управляващия орган нашата инвестиционна програма", посочи за Burgas24.bg Атанаска Николова, зам.-кмет по "Европейски политики и околна среда" в Община Бургас.

Заложените проекти вече многократно са били подложени на обществено обсъждане. Те са предимно свързани с подобряване на градската среда в "Меден рудник", "Възраждане" и централна градска част. "С помощта на гражданите бяха определени приоритетните обекти, с които ще стартира тази инвестиционна програма, която е изключително амбициозна. Много са и обектите, които вече са приоритизирани в сферата на образователната и културна инфраструктура. Стартираме с реконструкцията на бившия дом за деца, лишени от родителски грижи "Коджакафалията", който става част от ПМГ и Гимназия за изучаване на романски езици. През изминалия програмен период нашите усилия бяха насочени към ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в училищата и детските градини. Сега усилията ни са насочени вече към благоустрояване на дворовете на училищата и създаване на добри и модерни условия за спорт на учениците", посочи Николова.

Обектите, част от културната инфраструктура, които са приоритет и за гражданите, и за Общината, също са определени. Сред тях са реконструкцията на Дома на нефтохимика, бившата Немска болница, която ще се превърне в модерен градски музей и библиотека. "Сред приоритетните обекти са и изграждането на парк на миниатюрите в парк "Езеро". Изключително голяма подкрепа от страна на гражданите намери проектът за планетариум и този за градска галерия. Очевидно културната инфраструктура е тема, която вълнува бургазлии", счита зам.-кметът Николова.

По време на обществените обсъждания станало ясно, че желанието на гражданите е усилията да бъдат насочени повече към малките улички и междублокови пространства, поради нуждата за създаване на достъпна среда.

"Темата, която вълнува бургазлии е безопасност, достъпна среда, осигуряване на достатъчно паркоместа, на детски и спортни площадки и зелени зони в жилищните квартали. В рамките на програма "Региони в растеж" голяма част от инвестициите ще бъдат насочени в изграждане на такива междублокови пространства, които да създават условия за достъпност, безопасност и спорт. Такива са в "Меден рудник", "Възраждане" и Централна градска част. Приоритетно ще се осъществи реконструкцията на ул. "Батенберг", като паралелно с това ще се насочат усилията към малките улички в зоната между "Батенберг", Морска гара и хотел "България", като идеята е да се възстанови духът на стария Бургас, така че реконструкцията да възвърне културния и естетическия вид на града", каза още Николова.

"Сред проектите, които ще стартират максимално бързо, или поне това е нашето желание, е площад "Жени Патева". Амбицията ни е заедно със санирането на сградата на Стария съд Общината да насочи ресурс към благоустрояване на площада, за да има цялостна визия за района. Започват дейности по част от междублоковите пространства в "Меден рудник". С висок приоритет за нас, и се надявам бързо да се случи, е пешеходният подлез в "Меден рудник", които е в изключително тежко състояние, както и част от улиците, които са около него", добави още тя.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Бургас:
Евтим Милошев се срещна с председателя на Българската хотелска ас...
Мария Бакалова – ослепителна в Кан, бори се за награда
Акция на полицията в Бургас! Има задържани!
Рекорден брой посетители в Регионален исторически музей – Бургас ...
Млад шофьор катастрофира на пътя "Банево" – "Ветрен"
Студенти се събраха в Бургас за най-мащабното математическо състе...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).