Бургазлии не напират да стават съдебни заседатели

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:23 / 29.10.2014
884
Общинският съвет в Бургас търси да назначи съдебни заседатели. По процедура те се назначават от Общинските съвети, каза председателят на Общинския съвет в Бургас Костантин Луков. Необходими са 180 съдебни заседатели, а до сега молби за такова назначение са подали едва половината от нужните хора.

"По силата на Закона за Съдебната бедната власт съдебните заседатели се предлагат от Общинския съвет на съответните съдилища - Районен и Окръжен. На общинския съвет е вменено да направи подбора. В закона има посочени изисквания - да не са по-възрастни от 65 години, да не са осъждани и да се ползват с добро име в обществото.От определения брой съдебни заседатели трябва да има с педагогическо образование и определена квалификация. За съжаление няма голям интерес", каза Луков.

Заплащането на съдебните заседатели се осъществява от съответния съд към който са назначени. Определя се сума за участие в дела. От избраните съдебни заседатели се използва определен брой в различните дела, тъй като те не заседават едновременно.

"Те участват само в наказателни дела и то там, където в съдебния състав се изискват съдебни заседатели", каза Луков.

Съдебни заседатели има по наказателни дела, в които се предвижда наказание повече от 5 години лишаване от свобода. Съдебният заседател не е съдия, но е част от съдебния състав, който разглежда и решава делото.

Документи се приемат до края на месец октомври. Линк към обявлението за съдебни заседатели в сайта на местния парламент: http://burgascouncil.org/node/3242

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Полицията конфискува 3 коли само за ден в Бургаско
На колко години се женят бургазлии?
Бургас ще домакинства образователен форум, една от темите е изкус...
Полицаи обискираха криминален тип в Средец, ето какво откриха
Инцидент с мотоциклетист в Бургас
Блъснаха човек на пешеходна пътека в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).