Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургазлии получават отговори за електронното таксуване
Автор: Екип Burgas24.bg 11:04 / 08.09.2016Коментари (2)6362
©
Как ще се таксува пътуване при новата електронна билетна система?

С пластмасова електронна карта и с хартиени билети, а на по-късен етап и с еднократна хартиена електронна карта, която след одобрение от НАП, ще могат да издават автоматите за издаване и зареждане на карти.

Къде ще се издават електронни карти?

На касите в Транспортна къща. Картите са персонифицирани - със снимка и имена или неперсонифицирани - без снимка. Също в Транспортна къща се правят и снимките за картите.

Колко пари ще струва електронната карта?

Първата електронна карта е безплатна. След първоначалното зареждане на гражданите с карти, цената на първата издадена карта ще бъде 2 лв.

Какво може да се зареди в една електронна пластмасова карта?

Aбонаментни продукти с общински и национални намаления, електронни билети и пари в електронно портмоне.

Какво е "електронно портмоне" и как се пътува с него?

Електронното портмоне дава възможност на всеки пътник да "зареди" в картата пари, които може да ползва без ограничения във времето. Например, един пътник, който не ползва намаления, може да пътува само с парите си в "електронното портмоне". С всяко пътуване сумата в електронното портмоне намалява с 1 лев - цената на едно пътуване.

Ще има ли специални карти за пенсионери?

Всеки пенсионер ще има електронна карта със снимка и име. Картата е "червена" на цвят. В зависимост от своите права и в съответстие с възрастта, пенсионерът ще може, на специална цена с общинско намаление, да закупи към електронната си карта абонамент от 50 пътувания. Тези пътувания са за един месец. Ако тези 50 пътувания свършат преди края на месеца, всеки пенсионер ще може да си зареди в картата електронни билети на намалена цена от 80 ст. за един билет.

А с какви карти ще пътуват учениците и студентите?

Със "зелени" електронни карти, които дават право на 90 пътувания с общинско намаление. Тези пътувания имат срок от един месец. При изчерпване на тези 90 пътувания, ще могат да добавят към картата си електронни билети на намалена цена от 70 ст. за билет

Има ли електронна карта за хора с увреждания и техните придружители?

Да, има , "лилава" на цвят карта. Групите правоимащи граждани за общинско намаление се запазват. Запазва се и досегашната организация на пътуване на придружителите с талони.

Каква е разликата между картите със снимки и тези без?

Постоянните електронни карти за пътници с преференции и намаления са персонални - т.е със снимка, име и фамилия. За пътуващи по редовна тарифа не е задължителна снимка. За тези пътници е предвиден и специален пакет от 50 билета - наречен "ВИП 50" , който ще е на цена 45 лева. При този продукт има 10% отъпка от цената на всяко едно пътуване

Какъв е срокът, в който трябва да използвам заредените суми?

При абонаментните продукти с намаления, съгласно решение на Общинския съвет, срокът е 1 месец, както при досегашните хартиени карти. При електронните билети и електронното портмоне няма такова ограничение.

Сегашните карти ще бъдат ли валидни и до кога?

Сегашните хартиени карти ще важат до постепенното им отпадане с издаването и ползването на постоянни електронни карти за пътуване

Как да се самотаксуваме в автобуса с новите електронни карти?

При всяко качване картата се поставя пред едно от "сините" валидиращи устройства в автобусите. След това чекиране електронната система таксува пътуването.

Как да разберем, че действително сме се самотаксували правилно?

Ако на екрана валидатора ("синьото устройство) се появи зелена карта - таксуването е успешно. Ако се появи червена карта - има проблем и е желателно да се обърнете към инспектора в автобуса за съдействие.

При неуспешно чекиране отнемат ли се пари от електронната карта?

При неуспешно чекиране, парите в електронната карта не се губят

Как мога да таксувам с моята картата и спътника, с който пътувам?

Ако картата ви е "тъмносиня", т.е. от общ профил и имате пари в електронното си портмоне можете освен себе си да таксувате и вашия спътник. Ако изберете бутон "+" на валидатора в автобуса и поставите повторно картата си - купувате втори билет. Можете да закупите и трети билет, ако повторите операцията.

Можете да проверите, колко билета сте купили като изберете бутон "i" на валидатора и поставите картата. На екрана ще видите информация за съдържанието на електронната Ви карта.

Имам издадена карта, искам да пътувам, но не мога да се ориентирам какво да правя с картата в автобуса?

В преходния период във всеки автобус ще пътуват инспектори, които ще съдействат на пътниците при самотаксуването. След качването през първа врата трябва да валидирате своята карта. Ако срещнете трудност, обърнете се към инспектора в автобуса.

Колко ще струва едно пътуване с електронен билет ?

Билетът за едно пътуване ще струва 1 лев. Той дава възможност за едно времево пътуване с прекачвания. За всяко следващо прекачване е важно да не са изтекли 45 минути от първото таксуване в автобус. Ако например сме се чекирали в последния автобус на 44-та минута след първото таксуване, то можем да завършим пътуването си до желаната спирка по тази линия.

Как да пътувам, ако нямам карта след въвеждане на електронната система ?

Остава възможността за купуване на билет в автобуса. Билетът е "времеви", т.е. за 45 минути от момента на закупуване до момента на последното валидиране .

Колко дълго може да се използва една електронна карта?

Електронната картата може да се използва дългосрочно и да се презарежда многократно. Картата трябва да се съхранява без да се деформира, без се подлага на директна топлина и на въздействие на електромагнитни полета.

Ако си загубя карта - може ли друг да я ползва и да изразходи парите в нея?

Ако заявите на касите на "Бургасбус" ЕООД,, че сте загубили или са Ви откраднали картата, тя може да влезе в "черен" списък и да бъде блокирана. Така няма да може да се използва за таксуване на пътувания.

Възстановяват ли се заредените пътувания при загубена или повредена карта?

Възстановяване е възможно при поискване от титуляра на картата или ако се установи, че тя е повредена при съхранението. Картата може да се блокира, след това да се издаде нова и наново да се заредят продуктите. При загубена карта, това може да стане, само ако тя е персонифицирана.

Ако картата не бъде използвана дълго време, ще бъде ли деактивирана?

Постоянните електронни карти нямат срок на валидност. Могат да се подменят при повреда, могат да се блокират при загубване или открадване, но не се деактивират след определен период.

Къде и как мога да проверя наличността в картата?

Наличността в електронната карта може да бъде проверена на всички пунктове за издаване и зареждане на карти, както и на валидаторите в превозните средство.

Къде може да бъде получена допълнителна информация за новите карти и билети?

На интернет страницата на Община Бургас - www.burgas.bg, както и на обявените телефони за връзка с клиенти на "Бургасбус" ЕООД- в специализирания офис за клиенти - тел. 056831422 и денонощен диспечер - тел.056810943.




Още по темата: общо новини по темата: 195
25.04.2017 »
10.04.2017 »
24.02.2017 »
23.02.2017 »
22.02.2017 »
15.02.2017 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.09.2016 г.
0
 
 
90 пътувания(за 18 лв) за един месец??? Това количество пътувания не може да се изхарчи напълно от учениците, поради следните причини. Да приемем, че един ученик всеки работен ден от месеца пътува 2 пъти- на отиване и на връщане. Работните дни са 20, така че има общо 40 пътувания! Дори и да пътува през почивните дни, пътуванията стават 60!! Остават още 30 пътувания, които реално "изгарят"!! При тези сметки стигам до извода, че е по-изгодно учениците да ползват старите хартиени карти, тъй като освен че са по-евтини(12- 14 лева) може да се ползват неограничено!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Лято 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: