Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургазлия: Spirit of... тормоз и далавери
Автор: Екип Burgas24.bg 09:17 / 24.07.2013Коментари (11)5603
© Burgas24.bg
Фестивалът "Spirit of Burgas" е едно от най-значимите събития в музикалния календар, не само у нас, но и в Европа. Има обаче бургазлии, за които фестивалът носи повече негативни, отколкото позитивни, емоции. Burgas24.bg като обществена медия дава трибуна на всеки с мнение за важните неща в града ни. Затова публикуваме мнението на наш читател за фестивала, без редакторска намеса:

Повече от 1,5 млн. лева от бюджета на Община Бургас са отделени през годините за финансиране на спорния фестивал "Spirit of Burgas", показват елементарните сметки. Щедро рекламираното като обществено полезно събитие, всъщност представлява частен продукт и машина за пари, но за определени хора. Калкулиране на приходите и разходите и яснота относно реалните ползи от шумотевичния "Spirit" и през тази година едва ли ще има, като за бургазлии отново ще остане горчивия привкус да са заложници на звуковия терор и то без право на избор. Ако такъв съществуваше сумата от милион и половина лева от местните данъци можеше да се използва за изграждането на детски площадки или велоалеи, вместо да се финансира частното начинание "Spirit of Burgas".

Оправданията с лесно достъпното местоположение на фестивала и невероятната му европейска популярност, звучат нелепо за хилядите бургазлии, които вместо нощната тишина получават крясъци, викове и поредица от звукови канонади. Безплатните пропуски за близко живеещите трудно ще компенсират гражданите за стреса от непрекъснатия шум, движението и поразиите, нанесени с провеждането на "Spirit of Burgas".

И отново се налага логичните въпроси: защо подобен музикален форум се провежда в Централната градска част? Кой стои зад организацията на това мероприятие и струват ли си приходите за да превърнеш бургазлии за пореден път в заложници на шумно рекламираното музикално събитие?

Изникват и други любопитни въпроси: как без конкурс и ясни критерии се избира фирмата за кетъринг, работеща в импровизирания лагер на "Spirit"-а? Вярно ли е, че отчеността при продажбите би заинтересовала живо данъчните служители? Защо до сега нито веднъж не е предоставен отчет за приходите от това мероприятие, и то приходите за жителите на Бургас? Къде отиват приходите от грандиозния музикален формат и освен за хонорари и почасово заплащане на изпълнители и обслужващ персонал, в чий джоб потъва разликата? Нужна ли е фигурата "таен клиент" за да стане ясно, че зад стените на "Spirit of Burgas" важат правила, подчиняващи се единствено на закона на парите? Наистина ли връх на справедливостта е раздаването на билети за живущите предимно възрастни хора, които явно са най-екзалтираните фенове пред сцените на плажа ...?

То че «Морската» вече е частна е видно и с просто око - никакви правила или закони не могат да спрат организаторите на "Spirit"-а да ограждат морето и пясъка, лишавайки от достъп обикновените туристи, финансиращи почивката си в Бургас от собствения си джоб. Финансирането от Община Бургас обаче е сигурно през годините, така както и чадъра й за беззаконията, вършени спрямо пясъчни дюни. За пореден път многотонажните ТИР-ове и фургони, стоварващи техника и съоръжения за фестивала, мачкат бургаските природни дадености, като до дни ще стартира безпрецедентно изграждане на къмпинг-зоната отново без изрично съгласуване с Министерство на екологията и МРРБ. Общината отдава цял къмпинг години наред, като парите се прибират от частната фирма Спирит.

Но къде е притеснението в Община Бургас, която през годините безконтролно допускаше заведенията по крайбрежната ивица незаконно да заграбват пясъчни площи и да увеличават многократно квадратурата си в пъти повече от разрешената. Звуковият тормоз от нощните заведения, имащи един разрешителен режим, но работещи с друг, както и шумът от дискотеките, кръчмите и механите е само прелюдия към по-големите беззакония, вършени под крилото на крайморската община. От бистро "Фиеста" на Северния плаж та чак до бар "Нептун" на Централния плаж се шири престъпната наглост на новите окупатори на пясъчната ивица и нощната тишина на обикновените бургазлии. За нас остава единствено надеждата Община Бургас да осъзнае, че над парите лежат интересите на обикновенните хората ... или може би не?!




Още по темата: общо новини по темата: 13
29.07.2013 »
28.07.2013 »
28.07.2013 »
28.07.2013 »
27.07.2013 »
24.07.2013 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на между другото
премахни филтъра

0
 
 
Много точно и вярно писание!Това е абсолютен терор,но не се учудвам,че гладната герберска управа нехае за мнението на гражданството щом става дума за крадене на пари!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: