Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Цената, която "Лукойл" ще поиска, ще е доста висока
Автор: Йоланда Пелова 13:17 / 21.12.2023Коментари (0)1718
© Burgas24.bg
В България "Лукойл" има много атрактивен бизнес, защото рафинерията е най-голямата в Югоизточна Европа, тя е много модерна и е лидер на пазара. Определя на практика регионалната цена на горивата. Тази дерогация й даде и даде бустер, с който максимизира печалбата си и пазарния дял на практика. Няма кой да измести “Лукойл" не само в България, но и на регионално равнище. Та дори и премахването на изключението за внос на руски петрол, компанията остава доминиращ фактор в Източна Европа, в България безспорен. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Мартин Владимиров, директор програма "Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията.

"Цената на рафинерията, която "Лукойл" ще поиска ще е доста висока. Не е много ясно кой би се съгласил на тази цена", отбеляза той и допълни, че има две големи притеснения около продажбата: "Едното е, че тя ще е фиктивна. Тоест, ще бъде продадена на може би български интереси, които са скрити зад проксита. Това са обикновено трудно проследими инвестиционни фондове, базирани в Персийския залив или Съединените щати, които служат за камуфлаж, но реалните собственици са други, включително руски олигархични интереси или група от руско-български такива. Другият притеснителен вариант е, ако сделката е с Азербайджан. Не е тайна, че “Сокар" държавната нефтена компания на страната има много близко сътрудничество с “Лукойл". Бившият шеф на “Лукойл" и основател на компанията Вагит Алекперов е азер, той промотира общи инвестиции между двете компании в Азербайджан.

"Лукойл" има дял в големите находища на Азербайджан, но по-важното е, че в момента даже, на територията на Турция се изпира руски нефт, точно през “Сокар", точно през азерската компания. Най-голямата рафинерия в Турция е собственост на “Сокар", но вместо да преработва азерски нефт, както би било логично, преработва предимно нефт на “Лукойл" огромни количества, в замяна получава заем от "Литаско", собственик на българската рафинерия, мисля че от порядъка на 1,2 млрд. долара. Така че подобна схема вече е тествана в Турция, т.е. собствеността да е азерска, но реално нефтът да е руски. В българския вариант, собствеността може да е азерска, а нефта да не е официално руски, на хартия да е азерски, но всъщност, да се извършва слопова сделка - замяна на количества петрол между Азербайджан и Русия, така че в крайна сметка бенефициентът да е Русия и “Лукойл", коментира Мартин Владимиров.

Според него между тези два варианта няма добър вариант: "Има трети вариант, който според нас Център за изследване на демокрацията, ние настояваме за това от поне една година, е рафинерията да бъде закупена от стратегически западен инвеститор, който има голям опит в петролния сектор. И покупката на активите у нас, на “Лукойл" ще допринесе за качествена промяна на бизнессредата в сектора. Така че рафинерията да не бъде използвана за политическо влияние и за инструмент за натиск, и прокарване може би на чужди интереси, а ще се използва реално, за да раздвижи българската икономика. Това ние наричаме навлизане на конструктивен капитал. Тоест, големи западни компании, които наистина ще вкарат и ноу хау, трансфер на знание, трансфер на други практики. И от геостратегическа позиция ще поставят България на друга плоскост.

Не забравяйте, че рафинерията се намира на брега на Черно море, терминалът “Росенец" на практика е анклав, бих казал, с почти екстра териториален статут, защото през годините е бил използван от руската компания, почти независимо от българските власти. Въпреки че та са имали достъп, но там никой не знае точно какво се е случвало. И това е голям риск за националната ни сигурност, когато става въпрос за конфликт, който се води на 200 км от този терминал, в Украйна", обясни експертът.



Още по темата: общо новини по темата: 189
15.05.2024 »
15.05.2024 »
10.05.2024 »
10.05.2024 »
08.05.2024 »
01.05.2024 »
предишна страница [ 1/32 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Пролетни бури удариха страната
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: