Цената, която "Лукойл" ще поиска, ще е доста висока

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
13:17 / 21.12.2023
1757
В България "Лукойл" има много атрактивен бизнес, защото рафинерията е най-голямата в Югоизточна Европа, тя е много модерна и е лидер на пазара. Определя на практика регионалната цена на горивата. Тази дерогация й даде и даде бустер, с който максимизира печалбата си и пазарния дял на практика. Няма кой да измести “Лукойл" не само в България, но и на регионално равнище. Та дори и премахването на изключението за внос на руски петрол, компанията остава доминиращ фактор в Източна Европа, в България безспорен. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Мартин Владимиров, директор програма "Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията.

"Цената на рафинерията, която "Лукойл" ще поиска ще е доста висока. Не е много ясно кой би се съгласил на тази цена", отбеляза той и допълни, че има две големи притеснения около продажбата: "Едното е, че тя ще е фиктивна. Тоест, ще бъде продадена на може би български интереси, които са скрити зад проксита. Това са обикновено трудно проследими инвестиционни фондове, базирани в Персийския залив или Съединените щати, които служат за камуфлаж, но реалните собственици са други, включително руски олигархични интереси или група от руско-български такива. Другият притеснителен вариант е, ако сделката е с Азербайджан. Не е тайна, че “Сокар" държавната нефтена компания на страната има много близко сътрудничество с “Лукойл". Бившият шеф на “Лукойл" и основател на компанията Вагит Алекперов е азер, той промотира общи инвестиции между двете компании в Азербайджан.

"Лукойл" има дял в големите находища на Азербайджан, но по-важното е, че в момента даже, на територията на Турция се изпира руски нефт, точно през “Сокар", точно през азерската компания. Най-голямата рафинерия в Турция е собственост на “Сокар", но вместо да преработва азерски нефт, както би било логично, преработва предимно нефт на “Лукойл" огромни количества, в замяна получава заем от "Литаско", собственик на българската рафинерия, мисля че от порядъка на 1,2 млрд. долара. Така че подобна схема вече е тествана в Турция, т.е. собствеността да е азерска, но реално нефтът да е руски. В българския вариант, собствеността може да е азерска, а нефта да не е официално руски, на хартия да е азерски, но всъщност, да се извършва слопова сделка - замяна на количества петрол между Азербайджан и Русия, така че в крайна сметка бенефициентът да е Русия и “Лукойл", коментира Мартин Владимиров.

Според него между тези два варианта няма добър вариант: "Има трети вариант, който според нас Център за изследване на демокрацията, ние настояваме за това от поне една година, е рафинерията да бъде закупена от стратегически западен инвеститор, който има голям опит в петролния сектор. И покупката на активите у нас, на “Лукойл" ще допринесе за качествена промяна на бизнессредата в сектора. Така че рафинерията да не бъде използвана за политическо влияние и за инструмент за натиск, и прокарване може би на чужди интереси, а ще се използва реално, за да раздвижи българската икономика. Това ние наричаме навлизане на конструктивен капитал. Тоест, големи западни компании, които наистина ще вкарат и ноу хау, трансфер на знание, трансфер на други практики. И от геостратегическа позиция ще поставят България на друга плоскост.

Не забравяйте, че рафинерията се намира на брега на Черно море, терминалът “Росенец" на практика е анклав, бих казал, с почти екстра териториален статут, защото през годините е бил използван от руската компания, почти независимо от българските власти. Въпреки че та са имали достъп, но там никой не знае точно какво се е случвало. И това е голям риск за националната ни сигурност, когато става въпрос за конфликт, който се води на 200 км от този терминал, в Украйна", обясни експертът.

Виж коментарите (0)

Още по темата (190):
30.05.2024 Евтин ли е бензинът у нас?
15.05.2024 Енергиен експерт: Турция става най-големият вносител на руски горива в света - 17.6 млрд. евро!
15.05.2024 "Лукойл" трябва да върне на държавата почти 2 милиона лева
10.05.2024 Ето какво се случва в "Лукойл" ЕООД и "Нефтохим Бургас"!
10.05.2024 Над 190 служители влизат на проверка в "Лукойл"
08.05.2024 "Лукойл" внесе над 1 млн. барела петрол от Норвегия в рафинерията си в
Бургас
Още новини от Новини от Бургас:
БХРА: Заради ремонта на пътя от Бургас до Сарафово туристическият...
Полицай пострада след гонка в Бургас, издирва се 24-годишен крими...
Даваме още военно оборудване на Украйна
Сувенирна топка на Христо Стоичков, подписана от него, ще бъде ра...
Младите лекари на Бургас организираха кръводарителска акция
Катя Мишева е новият директор на дирекция "Образование" в Община...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).