Ценни странджански икони събира обновената зала на бургаската галерия

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
12:25 / 12.04.2023
672
Икони, създадени през последните пет века, събира обновената зала на Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски", предаде репортер на "Фокус". Ценните изображения, които идват от различни населени места по Южното Черноморие, са грижливо реставрирани и подредени на третия етаж на галерията. Освен ново осветление и подова настилка, в залата са поставени и 10 нови експозиционни витрини по проект на Министерството на културата. 

40 от всички над 100 икони бяха показани за първи път по време на откриването. Най-старата от тях датира от края на XVI век, обясни директорът Георги Динев.

"Всички те са откривани през годините на различни места в Странджа и региона на Бургас - Созопол, Царево, Ахтопол, Българово, Бръшлян, Кости, Българи, Граматиково, остров Света Анастасия и други. Освен от XVI, има икони от XVII, XVIII, XIX век. Преди години много от църквите в Странджа бяха запустели, разградени и голяма част от иконите са били подложени на голяма агресия. Спасени са от бившите директори, които са ги открили и впоследствие започнали реставрацията им. Ние, като следващите, които поемаме ръководството на галерията, продължаваме тази инциатива и искаме да оставим нещо допълнително", посочи Георги Динев.

Той описа странджанските икони като много самобитни и притежаващи  особен примитив и жизненост. "Вече няма школа, изявена по този начин. В голямата си част зографите са били самоуки, а епохата, от която идват иконите, си личи по стилистиката им. При реставрацията на някои от тях бяха открити и надписи, които описват годината на създаване, зографа и още детайли по изображенията", добави директорът.

Ремонтните дейности по обновената зала са започнали по инициатива на кмета Димитър Николов, който присъства на откриването и освещаването. Там бяха и зам.-кметът Диана Саватева, и председателят на Общинския съвет Севдалина Турманова, а гостите бяха поздравени с песните на хористите от смесен хор "Родна песен".

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Драстично увеличение на заразните с коклюш в Бургаско!
Важно за зелената зона в Бургас!
Експерт: Ако не се вземат мерки, след 100 г. България изчезва
44 000 в Бургаско обявиха доходите си пред НАП
Бургазлия се прости с колата си
Важни съвети от БАБХ за великденската трапеза


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).