Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Център "Алеф" дава старт на Деветия международен литературен ученически конкурс
Автор: Екип Burgas24.bg 12:46 / 08.10.2021Коментари (0)797
©
Център за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" дава старт на Деветия литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена". Надпреварата вече е с международно участие и за пореден път е включена в Националния календар на Министерството на образованието и науката.

Участниците в конкурса ще творят по темата "Необикновени постъпки на обикновени хора". Те трябва да се пренесат във времето на Холокоста и да сътворят литературна творба, в която да разкажат за обикновени хора, извършили постъпки, изискващи смелост, жертвоготовност, доблест и други високи морални качества, проличали ярко при спасяването на българските евреи.

Конкурсът е насочен към учениците от VІІІ до ХІ клас в България, Европа и Израел. Те трябва да представят художествен разказ, написан специално за този конкурс, непубликуван и неучаствал в други конкурси.

Класирането ще бъде извършено в отделни категории за българските и чуждестранни участници. Разкази, които стъпват върху историческа конкретика и са основани на автентични истории, ще се разглеждат с предимство. Журито високо ще оцени изследователския дух на авторите – издирване на очевидци или техни наследници, както и творческото пресъздаване на техните спомени.

Конкурсът стартира от 11 октомври 2021 година и ще продължи до 1 февруари 2022 година, когато е крайната дата за получаване на ученическите разкази.

Журито ще номинира най-добрите произведения, като от тях ще бъдат излъчени победителите. Освен парични и материални награди, те ще имат право да кандидатстват за стипендии по силата на Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби и Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби.

Новост в деветото издание на конкурса са неговите финални събития, на които на разноски на организаторите ще бъдат поканени всички номинирани. Надпреварата ще приключи с тридневен фестивал "Приятелството – смисъл и спасение". Освен тържествена церемония по награждаване, фестивалът ще съдържа: прожекции на документални филми, посветени на Холокоста и уникалното спасение на българските евреи, представяне на книги, изложби, литературни работилници, водени от именити български писатели и историци, литературни четения и др. Специална вечер на приятелството ще даде възможност младите творци да общуват в неформална обстановка и да създадат нови приятелства и перспективни контакти.

Литературното предизвикателство на "Алеф" продължава да се утвърждава като трибуна за изява и откриване на млади литературни дарования и разгръщане на потенциала им като активни участници в живота на съвременното общество, преосмислили уроците от историята и отговорни за бъдещето.

Съорганизатор на "Алеф" отново е Община Бургас, чиято подкрепа конкурсът получава от самото си създаване. В международен план зад литературното предизвикателство застават посолствата на Израел, Германия, Словакия, Полша, мемориалът "Яд Вашем" в Израел, музеят "Полин" във Варшава, къща-музей на Ане Франк в Амстердам, както и много други образователни, обществени и културни институции в България и зад граница.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евроизбори 2024
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: