Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Часът на Земята прерасна в Месец на Земята
Автор: Екип Burgas24.bg 10:05 / 15.04.2021Коментари (0)601
©
Освен че отново успя да обедини хиляди любители на природата, Часът на Земята 2021 ще бъде запомнен и с още нещо: а именно, че далеч надхвърли рамките на един стандартен час, а вместо това продължава цял месец. Тази година за първи път в своята история WWF България превърна Часа на Земята в Месец на Земята, давайки широка гласност на темата за опазването на биоразнообразието на планетата. Основен акцент у нас е един емблематичен за българските гори вид, чието оцеляване е изложено на сериозен риск, особено през последните десет години – кафявата мечка.

В стремежа си да противодейства на тази негативна тенденция WWF стартира дългосрочна научно-базирана програма за опазване на мечките и предотвратяване на потенциални конфликти с хората. Ключова част от тази програма е сформирането на Спасителен мечешки отряд от експерти, който вече е на терен и работи успешно.

"В началото на пролетта често се случва да няма достатъчно хранителни ресурси. Тогава мечките започват да търсят лесна и бърза плячка: навлизат в селища, в крайни дворове, пчелини или дори в сметища. Нанасят щети и плашат хората. Създават се конфликтни ситуации. Важно е правилното обезопасяване на местата, които вече са привлекли мечки. Целта е да ги научим да странят от тях, като в същото време не застрашаваме живота им. Нашият Спасителен мечешки отряд е на линия да помогне на отговорните институции за разрешаване на тези ситуации", увери Костадин Андонов от Спасителния мечешки отряд.

Следващото предизвикателство пред отряда на WWF ще бъде провеждането на проучване, което да установи в кои региони съществува потенциален риск от конфликт човек-мечка. Проучването се прави с цел превенция, а членовете на отряда ще разположат над 50 фотокапана на различни локации в Средна Стара планина и в Западните Родопи. На базата на информацията от тях експертите ще съставят възможно най-актуална оценка на местообитанията, числеността и разпространението на мечките в съответните ареали. Следващата стъпка предвижда закупуването и инсталирането на електрически огради в най-конфликтните зони.

Каузата за опазването на мечките привлече към редиците на природозащитниците много известни имена, сред които Здрава Каменова, Ники Станоев, Диляна Попова, Керана и космонавтите, РДМК, Елена Сиракова. Всички те се включиха в кампанията и дариха изкуството си в полза на опазената природа и грижата за мечките у нас.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: