Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Червеният кръст и УМБАЛ Бургас отличиха кръводарители за пример
Автор: Екип Burgas24.bg 14:58 / 14.06.2022Коментари (0)626
15 кръводарители за пример бяха отличени днес от БЧК-Бургас и УМБАЛ Бургас. Събитието е традиционно, посветено е на Световния ден на кръводарителя, който се отбелязва днес. Всяка година на тази дата Отделението по трансфузионна хематология благодари на онези, които със своята кръв спасяват човешки живот. Грамоти получиха както редовни кръводарители, които идват тук няколко пъти в годината, така и дарители, които са организирали акции и са привличали и други към каузата.

"Мисия на Червения кръст е да организира повече хора да бъдат кръводарители и да спасяват човешки живот. Днес ние се прекланяме пред всички вас и вашата готовност да помагате", каза Виолета Радева, председател на БЧК-Бургас. Д-р Людмила Желязкова, началник на Отделението по трансфузионна хематология посочи, че въпреки увеличения брой на дарителите, нуждите от кръв също нарастват, затова всички дарители заслужават благодарност.

Сред отличените са Аделин Симеонов, който организира мащабна кръводарителска акция в цялата страна, за да помогне на свой близък. Хората, които участваха в нея, осигуриха кръв за десетки пациенти на бургаските болници. Активни дарители, но и организатори на акции са Пламен Янев, зам.-областен управител, и Тихомир Янакиев - кмет на Община Созопол. Ива Кусева, общински съветник от Поморие, дари кръв и днес. Когато е решила да се посвети на тази кауза, е била върната, защото няма нужните килограми. "Качих килограми, поддържам и специален хранителен режим, за да бъда винаги във форма да дарявам", сподели тя.

Общественикът от Созопол Христо Бардуков, юристът и дългогодишен председател на РИК-Бургас Елка Стоянова, "Мисис Бургас 2018" Вержиния Иванова, PR-експертът Кристина Божинова също бяха отличени като активни дългогодишни безвъзмездни кръводарители. Грамота получи и Олександра Якимчук, която организира акция сред украинските бежанци в Бургас. "Благодаря за възможността да участваме в тази акция и да дадем нещо от себе си в знак на благодарност към България и българския народ, които ни помагат в тези трудни времена", сподели тя.

Специални благодарности получи Костадин Вътев, чиято рядка кръвна група се използва за децата, нуждаещи се от редовно кръвопреливане, шофьорът на линейка Любомир Джонев, Донка Диамандиева, Миглена Георгиева и Страхил Стоянов. А Наталия Проданова беше довела и дъщеря си - за да предаде мисията и на бъдещите поколения. След церемонията част от наградените останаха, за да дарят кръв и днес.

Желаещите да дарят кръв в УМБАЛ Бургас през изминалата 2021 г. са били 9649 души. От тях до даряване са достигнали 7753-ма. Чувствително преобладават мъжете - 6144 срещу 1609 жени, но във възрастовата група над 55 жените започват да доминират. Близо 3200 души са дарили за първи път. Редовни кръводарители, които идват няколко пъти годишно, са 57 души. 407 са дарителите под 20 г., а 81 - над 60 г.  За цялата година са дарени близо 4000 литра кръв, която е изцяло оползотворена за пациенти на бургаските болници.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: