Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Четири основни идеи за сградата на Немската болница
Автор: Екип Burgas24.bg 15:06 / 05.04.2012Коментари (17)6896
©
Четири основни идеи има след общественото проучване на община Бургас за сградата на Немската болница, съобщи Веселина Илиева, гл. архитект на община Бургас. Сградата на бившата Немска болница беше предоставена в собственост на община Бургас от държавата. Тя е сериозна сграда в ЦГЧ с добра локация и с възможности за различни видове дейности, обясни гл. архитект.

"Ние решихме, че е най-добре да се допитаме до гражданите и отчетем техните нужди и предложение, направихме едно обществено допитване като на 23 февруари тази година стартирахме тази инициатива. Получихме доста предложения като допреди седмица техният брой с писма бе 160. От тях извлякохме четири основни идеи", допълни тя.

Една от тях е сградата да бъде превърната в европейска библиотека, където би имало място и за архивните фондове на града като по този начин се обединят разпръснатите библиотеки. Второто предложение е сградата да бъде преустроена в училище, където да бъде локирана Немската езикова гимназия, предвид историята на сградата. Следващото предложение е да бъде превърната в медицински университет, болница, хоспис и старчески дом и в арт център.

"Насочеността на предложенията е в социалната, образователната и културната сфера. Всички тези предложения тепърва ще ги разгледаме в детайли за да можем да преценим възможностите, които нормативната уредба дава за устройване на определените видове дейности, предвид нормативните изисквания, за да кажем кои от тях могат да влязат в тази сграда и от там да продължим процедурата по конкретизиране на функцията. За в момента сме направили само предварителните проучвания. Територията е с ПУП. По подборния план отреждането е за болница, защото от момента, в който сградата е била болница, няма последващи изменения на плана. След като се избере конкретна функция ще бъдат направени и необходимите действия по промяна на предназначението на урегулирания поземлен имот. Това е техническа процедура, която общината ще извърши в съответните срокове и гражданите ще бъдат уведомени", обясни арх. Илиева.

"Общината ще се облегне на проучванията на предложенията, но много точно трябва да се обследва квадратурата на урегулирания поземлен имот, квадратурата на сградата и на кои нормативни изисквания за конкретен вид отговаря и от там какви допълнителни мерки са необходими за да се преведе в съответствие, да се направи икономическа обосновка и след това да се даде предложение за окончателното решение, което ще бъде взето с решение на Общински съвет. За да можем да обследваме всички посоки и да бъдем обосновани в тези предложения, които ще бъдат поднесени на Общински съвет за решение. Смятам, че до края на годината имаме реалната възможност да имаме утвърдена бъдеща функция на сградата за да предприемем последващи действия", посочи тя.

"Всичко това изисква и финансов ресурс, защото за да предприемем стъпки по проектирането трябва да имаме заложен проект в капиталова програма, който да отговаря на конкретна функция с конкретно задание. Работим за това поне до края на годината да имаме прието предложение за функция на сградата за да чистим техническите проблеми от там нататък", коментира Илиева.

"Община Бургас по принцип гледа да използва всички възможности, които донорски и оперативни програми предлагат, така че в момента правим и проучвания за следващия програмен период, в който ще бъдат отворени нови оперативни програми. При възможност ще кандидатстваме за финансиране, но това зависи и от функцията. Не всички видове дейности и функции ще бъдат финансирани по оперативни програми и вероятно Общинският съвет ще се съобрази и с това", посочи арх. Илиева.

Източник: Радио "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 18
09.12.2021 »
01.04.2021 »
31.03.2021 »
09.02.2021 »
21.01.2021 »
05.01.2021 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 03.02.2013 г.
0
 
 
по добре да не се строи нищо и има обяснение за това !!!
0
 
 
Сградата е била Немско училище,а не Немска б-ца.По-късно,след 9-ти септември става болница...
Aнонимен
на 06.04.2012 г.
0
 
 
Аз мисля ,че може да се създаде един музей на морето там.
Aнонимен
на 06.04.2012 г.
-1
 
 
Библиотека ...Болница , пак ще лапат парички ...
+2
 
 
Университет !!!!! Това ще докара нови млади хора в града !!!!!!!!!!
Aнонимен
на 05.04.2012 г.
+1
 
 
Да, сегашната библиотека е кофти място, Бургас има нужда от нова и голяма. Това с университета е тъпо, има си достатъчно и частни и държавни и колежи и всякакви каквито си пожелаят. А и университет не се прави така от днес за утре.
Aнонимен
на 05.04.2012 г.
0
 
 
Вие малоумни ли сте като има библиотека защо да я местят другаде като може да се ремонтира старата. Плюс това има интернет който иска ще провери там! С библиотека младото поколение няма да просперира- нужни са университети на Бургас .... защо да ходим да учим във Варна Пловдив или София?
Aнонимен
на 05.04.2012 г.
+1
 
 
ще е много по добре ако болницата стане на народна библиотека
+1
 
 
МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ!!! Бургас има нужда от качествени университети.
Aнонимен
на 05.04.2012 г.
0
 
 
И аз живее на 20метра от бившето" Немско".Така беше на печата му , а не немска болница. ПП подкрепям мнението на досега изказалите се -сградата да бъде отредена за библиотека пък и защо не и Държавния архив.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: