Цветница е! Стотици се редят пред храмовете в Бургас за върбови клонки

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:20 / 01.04.2018
2830
Километрични опашки се извиха от рано тази сутрин пред храмовете в Бургас, видя репортер на Burgas24.bg. Стотици християни се стекоха към църквите, за да си вземат върбови клонки за здраве, както повелява традицията. От години Бургас не е виждал такова оживление за празника. Заредете се с търпение, защото чакането продължава с часове.

Днес Православната църква отбелязва един от най-красивите християнски празници – Цветница, наричан още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден. Той се пада в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-красивите пролетни празници.

Цветница е посветена на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Затова на този ден всички отиват на празничната църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец и други пролетни цветя. След като свещеникът освети върбовите венчета, те се отнасят вкъщи и се поставят пред домашната икона. С тях жените баят против уроки и болести.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).