Д. Михалевски: Селското стопанство е секторът с най - сериозен ресурс за развитие на икономиката ни

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:51 / 30.04.2013
993
"Земеделието и животновъдството са с най - сериозен потенциал за развитие през следващите години", каза на среща с кооператори, земеделци и животновъди водачът на листата на КБ за 2 МИР Бургас инж. Димчо Михалевски. Във форума участие взеха и кандидат -депутатите Христо Монов, Атанас Зафиров и Пенко Атанасов.

Михалевски отчете, че заради политиката на ГЕРБ селското стопанство се е превърнало в дебалансирана структура. Огромна е загубата на работна ръка, а цели сектори като преработвателна промишленост, зеленчукопроизводство и др. са ликвидирани. На този етап субсидираният износ за ЕС, предимно на зърно, може да е добър за част от производителите, но не решава големите проблеми на селското стопанство. Димчо Михалевски подчерта, че през следващите години трябва да се създадат условия за кооператорите и за арендаторите, като те бъдат мотивирани чрез икономически стимули, което ще доведе и до разкриването на нови работни места.

Водачът на листата посочи необходимостта от спиране на контрабандния внос на земеделска продукция, възстановяване на ролята на държавата в планирането, както и държавни стимули за частна инициатива в преработвателната промишленост. Като важно условие за по - доброто развитие на селското стопанство бе посочено повишаване на покупателната способност на населението, за да може да се увеличи потреблението на качествена, българска земеделска продукция. Михалевски бе категоричен, че външната политика на България трябва да бъде ориентирана в намирането на нови пазари за български продукти и стоки,за да се стимулира сектора допълнително. Като приоритет бе посочено и възстановяване на зеленчукопроизводството, както и за възстановяване от държавата на част от поливната система. Специално внимание за високопланинското животновъдство и за месопреработвателната промишленост. Той подчерта категоричната позиция, че акцизът за горивата в селското стопанство, за рибарите и други производители трябва да се връща. Бе поет и ангажимент за направа на Национална карта на производителите, които получават директни плащания - от най - големите до най - малките, което ще бъде полезно и в бъдещия преговорен процес с ЕС.

Председателят на зърнопроизводителите в Бургас - Николай Киров призова следващото Народно събрание да приеме Закон за браншовите организации. Представителите на кооперации и животновъди поставиха и редица други въпроси: за липсата на работна ръка, за липсата на субсидии за разплодниците и за агнетата, за предоставяне на пасища, заради субсидиите, на такива, които не се занимават с животновъдство. Като най - важна задача те откроиха комасацията на земята.

Инж. Димчо Михалевски подкрепи идеята за подготовка на Закон за създаване на трансферен прозорец за уреждане на поземлените отношения, съобразена със земеделският цикъл както и за изработване политика за селското стопанство, която да се отстоява пред ЕС. Социалистите увериха, че държавата ще подпомогне комасацията на земеделската земя и ще сложи ред в рентата.


Виж коментарите (0)

Още по темата (438):
17.01.2014 Еврокомисия ще разследва сигнали от ГЕРБ за купуване на гласове от ДПС
19.10.2013 Костинбродският кьорфишек, или как рибата излезе цаца
18.10.2013 ГЕРБ излезе с декларация по случая "Мултипринт"
14.10.2013 Повдигнаха обвинение на бившия главен секретар на МС за костинбродските бюлетини
03.08.2013 Правителството смени ръководството на компанията-преброител на изборите
21.07.2013 ДПС похарчило по 9,95 лв. за глас на изборите
Още новини от Новини от Бургас:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).