Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Д-р Димитър Шишков: Здравеопазването е едно от местата, където най-много се краде
Автор: Екип Burgas24.bg 12:25 / 12.07.2019Коментари (0)2025
©
Здравеопазването е едно от местата, където най-много се краде, но не от лекарите и медицинските сестри, а от хората над тях. Това мнение изрази проф. д-р Димитър Шишков, който взе участиe в предаването, организирано от кандидата за кмет на Бургас Живко Табаков, свързано с проблемите, които вълнуват бургазлии. Д-р Димитър Шишков е уролог, с редица специализации в Швейцария, член на Европейската урологична асоциация.

"Не може един доктор да прави 25 операции на ден, да взима 1000 лева заплата, а да е спечелил на болницата 250 000 лева. Ако се направи една проста справка, колко са преките и непреките разходи в една болница, то веднага нещата отиват за прокурор", категоричен бе специалистът.

Той сподели още, че всеки кмет в страната е обвързан с министър-председателя. Именно премиерското благоволение се отразявало на местните управи, а това водило и до последствия в здравеопазването.

"Имаме централизиран начин за финансиране чрез НЗОК, която разпределя парите към регионалните здравни каси. Нямаме независимост в здравеопазването, за да имаме каквито и да е било претенции към местните структури. Неудобните служители се сменят веднага. Това се вижда най-вече при шефовете на болници. Нужна е независимост на националната и регионалните здравни каси. Порочните неща са делегираните бюджети, което значи, че всяка болница, свързани с властта, може да получи пари, а останалите са оставени да мизерстват. Министерството на здравеопазването няма никаква стратегия в близките 20 години. Не може да имаме само една здравна каса. Държава като Германия има 215 такива. Ние я караме по башибозушки начин, без правила, без спазване на законите. Това води до анархия в здравеопазването", каза още д-р Шишков.

Според него Здравната каса се източва ежедневно заради делегирания бюджет. Имало и управленческите лостове, които трябва да задвижват нещата не само в туризма, но и в здравеопазването.

"Туризмът трябва да носи приходите в Община Бургас, а не в Министерството, където една дама знае "как да разпредели парите". Тя точно затова и седи там. Липса на професионализъм има и в здравеопазването. Важно е да си послушен, а не добър. Това може да се промени от местната власт. Нужни са реални конкурси и заплащане, а парите да се насочват към сериозното здравеопазване", сподели специалистът.

Д-р Шишков бе категоричен, че кандидатът за кмет на Бургас Живко Табаков е добре запознат с предложението да има повече здравноосигурителни каси, повече конкуренция и хората да избират мястото, където да си дават парите за здраве. Това било и начинът да се оправи и общинското здравеопазване, защото една местна каса щяла да даде възможност за финансиране към общинската болница.

"Ако всичко това се случи, тогава няма как политиците да контролират парите в здравеопазването и да се облагодетелстват. Един кмет трябва да дава пари на тези, които работят и да не го прави за тези, които не го правят", каза още докторът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Борба за влияние в Близкия Изток
Конфликт Израел-Газа
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: