Даутев: Нивото на професионалното образование в Бургас и областта е на високо ниво

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:32 / 16.10.2014
646
Нивото на професионалното образование в Бургас и областта е на високо ниво, каза Георги Даутев, директор на РИО на МОН-Бургас. "Факт е, че приемът в основните професионални гимназии се осъществява още от първия кръг и това е добър показател", добави той.

Даутев добави, че в областта функционират редица реномирани професионални гимназии като Професионалната гимназия по електроника и електротехника "Константин Фотинов", Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, Професионалната гимназия по транспорт, Химическия техникум, двете земеделски гимназии в Карнобат и Айтос.

"Всички те като ресурс било като материална база, било като учителски кадри дават своя принос за развитието на професионалното образование в Бургас и областта", посочи Даутев.

По думите му, са направени промени в Закона за професионалното образование и се очакват 4 нови наредби. С промените се дава възможност да се въведе т.нар.валидиране на знанията

"Т.е. дадено лице знае някакъв занаят, но няма документ за него. За да му се признае официално, лицето се явява на изпит пред комисия от съответното училище и му се признава съответния занаят. В комисията участват както представители на училището, така и представители на бизнеса", обясни директорът.

Даутев каза още, че различните професионални гимназии подготвят кадри в областта на хранителновкусовата и леката промишленост, в областта на хотелиерските услуги, барманството.

"Професионалната гимназия по химични технологии дава кадри за рафинерията. Професионалната гимназия по електроника и електротехника и Механоелектротехникумът дават редица кадри в развитието на техническите науки и най-вече в електротехниката", каза Даутев.

Той посочи, че пазарът на труда е много свит, но се работи в посока неговото подобряване. За това спомагат регулярните срещи с областната, местната власт, представители на училищата и представители на бизнеса.

"С няколкото срещи, които имахме с представители на бизнеса под опеката на Областна администрация сме направили допирните точки, за да може нещата да тръгнат към по-добро. Другото, което искам да подчертая е, че план-приемът за всяка учебна година се осъществява след анализ и с участието на представителите на отделните браншове, представители на бизнеса. Те ясно са запознати с това какви кадри излизат от тези професионални гимназии и за какво те могат да бъдат полезни. Пазарът е много труден и реализацията не е на това ниво, на което ние искаме", категоричен бе Даутев.

Източник: Радио "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Човек сложи край на живота си, скачайки от Моста в Бургас
От НАП Бургас се похвалиха
Над 11 000 души ще се включат в шествието за 24 май в Бургас
На 24 май в Бургас паркираме безплатно в синята и зелената зона
Много важна новина за шофьорите в Бургас!
Доставиха в Бургаско 13 машини за гласуване с инсталирана демо ве...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).