Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Дебатираха в Бургас начина на избор на осмия състав на ВСС
Автор: Екип Burgas24.bg 14:09 / 21.07.2016Коментари (0)898
© Burgas24.bg
Днес се проведе брифинг на председателя на Апелативен съд - Бургас Деница Вълкова с участието на Тотко Колев, зам.-председател на КЧСИ и частен съдебен изпълнител с кантора в Бургас.

Съдия Вълкова запозна присъстващите журналисти с позицията на съдийската общност от апелативния район относно начина на избор на осмия състав на Висшия съдебен съвет, който предстои през 2017 г.

До края на месец юли ВСС трябва да приеме правилата за избори на членове на следващия състав от съдиите, прокурорите и следователите. Председателят на Апелативен съд - Бургас сподели становището на съдиите от региона в тези правила да се включи и дистанционното електронно гласуване през интернет.

"Важно е дали ВСС ще удовлетвори исканията на магистратите по места, главно извън София, избирането на новите членове на съвета да не се случва както е предвидено в основната част на закона само с хартиени бюлетини, присъствено, на две още събрания, а това да се случи и електронно. Такава възможност е предвидена в преходните разпоредби на Закона за съдебната власт/ЗСВ/и ние искаме тя да бъде приложена", коментира съдия Вълкова.

Административният ръководител на БАС обоснова необходимостта от електронен избор с икономията на време и средства за командироване на магистрати за две поредни събрания и с изпълнение на изискванията за пряк избор, поставени от Конституцията, ЗСВ и ЕК.

За реалната възможност е-гласуването да се случи е наличен и софтуер, която е разработен и приет по приключил през 2015 г. проект, бенефициент на който е ВСС, а финансирането е от Европейската комисия, посочи Вълкова.

Тя уточни, че становището за предложеното алтернативно електронно гласуване през интернет, което ще обезпечи в най-голяма степен икономичността и прекия избор на членовете на колегиите от бъдещия състав на ВСС, е подкрепено от председателите и редовите съдии в 18-те съдилища в Апелативен район - Бургас, както и на съдии от Варна, Пловдив и Велико Търново. Документът е адресиран до правосъдния министър, ВСС, председателят на ВКС, главния прокурор, главния инспектор на ИВСС.

По време на брифинга Тотко Колев, зам.-председател на КЧСИ, отчете резултати от взаимодействието на съдилищата в Апелативния район с частните съдебни изпълнители. Това взаимодействие стана възможно след подписаното през миналата година споразумение между Висшия съдебен съвет и Камарата на частните съдебни изпълнители за събиране на вземанията на системата.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: