Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Деца от Бургас и страната споделят послания към връстници, родители и политици
Автор: Пламена Николова 13:08 / 16.11.2020Коментари (0)1083
©
Деца от 18 населени места в България споделят посланията си в дигиталното произведение на изкуството Earth Speakr.

На Световния ден на детето, 20 ноември 2020, артистът Олафур Елиасон призовава политическите лидери и инициатори на промяна да покажат, че се вслушват в следващото поколение. Инициирани от интерактивното произведение на изкуството – проекта Earth Speakr на Елиасон, детските съобщения за бъдещото благосъстояние на планетата достигат до политиците, подтиквайки към реакция, и се разпространяват в социалните медии под #ListenToTheFuture.

Деца от повече от 70 държави участват в проекта, като споделят, на родните си езици, своите възгледи, като използват технологията за добавена реалност на приложението. Видео посланията им са адресирани не само към възрастите, а и към други деца, предлагайки решения, идеи и споделяйки своите разочарования.

В Българя взимат участие със съобщения от повече от 18 градове и села – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Шумен, Стара Загора, Перник, Сливен, Благоевград, Сандански, Плевен, Луковит, Царевец, Бояджик, Първомайци и Батановци. Децата създадоха Earth Speakr послания със своите тревоги, креативни идеи и в подкрепа на международни каузи за околната среда, като Световен ден на почистването и Световната стачка за климата. В България много деца категоризираха посланията си като насочени към: Град, Бъдеще и Животни. С лични послания и анимирана местна среда, произведението разкрива глобална картина на хиперлокални възгледи, обединени в рамките на проекта.

"Днес ще ви кажа нещо – пазете планетата чиста, защото, ако я мърсите, ще трябва да я почиствате всеки ден! Трябва да изхвърляте в коша за боклук и трябва да бъде всичко чисто на планетата.“– казва праскова от Бояджик, България.

"Спирайте водата, когато не се използва, защото тя е нашето бъдеще“ – приканва чешма в София, България. 

В България посолството на Федерална република Германия в София беше домакин на събитие за деца, в което да споделят посланията си с местните политици. Студиото на Олафур Елиасон си сътрудничи с водещите институции и експерти, за да създаде инструментите на Earth Speakr – безплатни и достъпни на 25 езика – и да вдъхнови децата в музеи, библиотеки и класни стаи да дадат гласа си за планетата. През октомври, Олафур Елиасон представи Earth Speakr на TED Countdown, заедно с климатичния активист Ал Гор и музиканта и актьор Джейдън Смит. 

Повече от 250,000 души заедно взеха участие от старта на Earth Speakr през м. юли по повод Германското председателство на Съвета на ЕС 2020. Елиасон стартира многостранното произведение на изкуството – включващо мобилно приложение и уебсайт, достъпни на 25 езика, за да предадат надеждите и опасенията на децата относно изменението на климата, насърчавайки диалога между поколенията в цяла Европа и извън нея.  

"Изкуството и културата осигуряват пространство, място за среща, за свързване и споделяне на гледни точки, като същевременно се насърчават различията. Когато участваш в произведение на изкуството, усещаш, че се вслушват в теб, виждаш идеите си отразени във формата и структурата на произведение на изкуството. За мен този двупосочен обмен е от съществено значение. Earth Speakr е произведение на изкуството, създадено от деца, които се изразяват творчески за климата и собственото си бъдеще.

Това произведение ви приканва да се вслушате в техните брилянтни, забавни и, не е изненадващо, сърцераздирателно откровени послания. 

Световният ден на детето е напомняне на всички ни да покажем на децата - и да демонстрираме чрез действие, че техните земни възгледи са изцяло валидни и много необходими при формирането на нашето бъдеще. Те трябва да станат помощник-проектанти на нашето утре. За да отбележа Конвенцията за правата на детето, включително правото на детето да бъде изслушано, моля политици и други хора от властта да работят, за да се случва това – не само днес, но всеки ден от годината“, Олафур Елиасон, артист.

Децата казват:

"Здравей, трябва да кажа нещо. Моля, пазете околната среда, защото иначе няма да имаме бъдеще. Нямаме Планета Б, нямаме и План Б, ако не направим нещо. Благодаря за помощта" – казва тротоар в Капфенберг, Австрия.

"Ще ми се хората да ядат по-малко животни" – споделя стена в Талин, Естония.

"За всяко родено дете трябва да се засади дърво" – предлага листо от Лейрия, Португалия.

За да се гарантира, че детските съобщения ще бъдат чути, над 108 събития на Earth Speakr – виртуални или на живо, организирани от разрастващата се мрежа, активно канят децата да бъдат артисти и да оживяват заобикалящата ги среда.

Гьоте Институти и германски посолства в ЕС подкрепиха проекта от самото му начало, позволявайки на децата да обсъдят своите послания директно с местните политици. Иновативни сътрудници и партньори, включително Dokk1, публичните библиотеки в Орхус (Дания), културната институция TBA21 – Академия океанско пространство (Италия), Световния ден за почистване и Климаттоните на младите иноватори на EIT Climate-KIC интегрират Earth Speakr в своите екологично-ориентирани дейности.

Earth Speakr се финансира от Министерството на външните работи и се реализира в сътрудничество с Гьоте Институт. За да вземете участие, изтеглете приложението Earth Speakr от Google Play или App Store и посетете https://earthspeakr.art/bg/

На интерактивния уебсайт на произведението на изкуството възрастните могат да подсилят посланията, като създават Loud Speakr – голяма колекция от съобщения, събрани заедно, в добавена реалност. Веднъж създадени, Loud Speakrs могат да се споделят онлайн и да се поставят на картата на виртуалния свят – на обществени площади, паркове, пред политически сгради – за да бъдат разгледани и в реалния живот чрез приложението Earth Speakr.

Повече от 580 Loud Speakrs вече са поставени на картата на ключови места, включително Народното събрание на Република България.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: