Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Делфини, тюлени и пингвини ще са новата атракция на Бургас?
Автор: Екип Burgas24.bg 17:34 / 02.06.2020Коментари (9)6244
©
Инвестиционен проект за парк с делфинариум, ботаническа градина и център за животински видове е внесла Община Бургас в екоинспекцията. Той предвижда промяна на регулационните планове и е планиран да е в Парк "Езеро“, където трябваше да се случи и неслучилият се Океанариум.

Изменението в плановете е за общински терен, в размер малко над 117 декара, с данъчна оценка малко под 2.5 милиона лева. Това е същият терен, който вече бе даден на концесия за 35 години за изграждане на Океанариум, но проектът пропадна. Договорът беше прекратен преди година. Теренът частично попада в зона "А“ на крайбрежието, където максималните показатели са височина на строежа до 7.5 метра, плътност на застрояването до 20% и минимално озеленяване 70%. Извън това се допуска сградите да са до 15 метра. От документа на Община Бургас става ясно, че е предвиден терен за конна база с манеж, както и за паркинг. Съществуващата алея трябва да се разшири за транспортен достъп. Предвидени са зони за отдих с места за сядане, съобщава БНР Бургас.

Трябва да се обособи зона за морски обитатели и водни атракции. Тя включва делфинариум с открита и закрита част; тюленариум, зона за пингвини. Откритият басейн ще е с големина 1 100 кв. м., с 3 000 седящи места и възможност за плуване с животните. Предвижда се и закрит басейн, с 500 места. Тюленариумът е планиран за пет животни, ще има басейн отново с 500 места за посетители. Зоната за пингвини ще е 110 кв. м., с басейн, плаж и изкуствени гнезда. Идеята на администрацията е да има и интерактивен музей, между двете съоръжения, с експозиции с риби, птици и два подводни тунела за наблюдение на делфините и тюлените.

В посока Атанасовското езеро е планирана и зона за плаващи - изкуствено езеро за птици. Към него трябва да има и територия за забавление на деца с гумени лодки.

Зона за екзотични животни - фламинго, патици, костенурки; зона за лемури, за папагали; зона за фермерски животни - козички, зайчета, кошошки, гъски, пауни и други.

Любопитен аспект в предложението е, че се предвижда животните в парка да бъдат взети от други, вече съществуващи атракциони.

Идеята на администрацията е да има и лунапарк, разположен на 4 500 кв. м., с виенско колело, въжен парк, хидроасансьор и други. Територията на целия парк ще бъде с изкуствено създаден релеф, който се доближава до естествената природа. Предвидени са и места за ресторанти, за сладкарници и кафенета.

Към момента не става ясно кой ще изгражда съоръжението, ако от РИОСВ дадат зелена светлина. От самата екоинспекция казват, че при тях все още не била пристигнала подробна информация за дейностите. "Ние издаваме решение на възложителя. Ако той го даде на други дружества да го строят, те трябва да се съобразят с решенията, които ще се издадат по околна среда“, коментира директорът на институцията Тонка Атанасова.

Единственият начин да се принуди делфин да изпълнява неестествени номера е да го държиш гладен. И да го храниш само, когато изпълни номера. Делфинариумите по цял свят през последните години по-скоро затварят, отколкото да отварят. Хората се настройват все по-негативно към държането на всякакви животни в плен“, казва Снежанка Бонева от фондация "Последната клетка“.

От Община Бургас отказаха коментар с мотива, че е на прекалено ранен етап. В техническото задание на инвестиционното намерение обаче се вижда, че в администрацията е постъпило предложение за откриване процедура по концесиониране за изграждане на Семеен парк за развлечения и обучения.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 03.06.2020 г.
0
 
 
Снежанка Бонева да ходи да бере гьозум... Затваряли били. Я отиди във Валенсия, я отиди в Истанбул (х2), и къде ли още не. Аман от пишман защитнички на права на тоя и оня!
0
 
 
Не подкрепям този вид затвор за животни! Планетариум или нещо като Музейко е много по-добра идея!
0
 
 
Не подкрепям, по-добре е управата на града да търси инвеститори за развитието на икономиката и осигуряване на работни места, а не да затваря делфини за развлечение!
0
 
 
Категорично не подкрепям идеята. Хората плащат луди пари да наблюдават делфини в естествената им среда, а ние ги затваряме, за да ги учим да изпълняват команди...
0
 
 
Като гледам нещо не виждам нещо като срок на създаване на идеята.Май по-скоро пингвин ще литне...
Aнонимен
на 02.06.2020 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: